Pozor, šolsko leto se začenja!

datum: 28.08.2017
kategorija: Novice

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je že objavilo letošnji šolski koledar ter razrešilo dilemo – pouk se nepreklicno prične v petek, 1. septembra. Na prvi šolski dan se pripravite tudi vozniki – ceste bodo polne nadobudne in razigrane mladeži.

Prikazovalnik pri SŠ Tudi letos bo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina v prvih šolskih dneh izvajal akcijo Varna pot v šolo. Prostovoljci bodo ob prihodu otrok v šolo in ob odhodu domov dežurali na vseh kritičnih točkah prometnih poti do vseh petih ajdovskih osnovnih šol ter njihovih podružnic. Na cesti Podkraj – Col bo na novo nameščen še en stalni prikazovalec hitrosti, ki bo opozarjal prehitre voznike.

Občina Ajdovščina pa ima tudi enega prvih premičnih prikazovalnikov hitrosti. Nabavljen je bil letošnjo pomlad, na podlagi izkušenj iz akcije »Skupaj umirjamo promet«, ki je premicni prikazovalnik.jpgpokazala, da smo Ajdovke in Ajdovci kar dovzetni za preventivna opozorila – prikazovalniki v okolici mestnih šol so namreč kar za 9 % zmanjšali hitrost voznikov. V nekaj mesecih je premični prikazovalnik prepotoval že precej vasi, v septembru bo postavljen v Lokavcu, interesa s strani krajevnih skupnosti pa je veliko, tako da je rezerviran kar do pomladi prihodnjega leta.   

Priprave na 1. september so torej v polnem teku, ne bo pa odveč nekaj dodatnih opozoril:

Staršem otrok, ki bodo letos prvič sami na šolskih poteh, svetujemo, naj to pot večkrat prehodijo skupaj s svojimi otroci ter jih še posebej opozorijo na pravilno ravnanje in morebitne prometne pasti. Staršem, ki otroke vozijo v šolo, pa polagamo na srce in razum, naj na šolskih parkiriščih upoštevajo prometni red, predvsem pa varnost – ne ustavljajte na avtobusnih postajališčih ali na cesti, otrok naj iz avtomobila izstopa na varni strani, vzemite si raje več časa za dostavo otroka v šolo, z manj nervoze boste vi, vaši otroci, pa tudi vaša okolica, veliko bolj varni!