Grajski vrt bo dobil vrata

datum: 13.09.2017
kategorija: Novice

Precej načet zid grajskega vrta v Ajdovščini je že obnovljen, prehod na vrt pa bo dobil še vrata.

Ob vhodu na grajski vrt je do pred časom stal mogočen topol. Njegove korenine so bile tako močne, da so dvignile temelje zidu grajskega vrta, zaradi česar je počil skoraj po celotni višini in se začel rušiti ter nevarno nagibati. Potem ko so požagali drevo in odstranili panj, je prišlo na vrsto še popravilo zidu, ki pa ni rimskega izvora, saj je ob obzidju utrdbe v rimskih časih tekel Hubelj. Vrt so obzidali mnogo kasneje grofje Edlingi, verjetno leta 1730, saj sklepni kamen na portalu manjših vrat na vrt (verjetno najbolj fotografiran motiv Ajdovščine s stolpom s cinami v ozadju) nosi to letnico. Seveda se je morala še pred ureditvijo vrta 'umakniti' struga Hublja.

vrt17Vrt so Edlingi uredili tudi šele potem, ko so na notranji strani rimskega obzidja temeljito povečali in prezidali dvorec Erlacherjev iz časa okoli leta 1500). Edlingi so na zunanjo stran obzidja prislonili arkade (med stolpoma 8 in 9) in tako vrtu nadeli baročni pridih. Določene posege je zid prestal tudi leta 1967, ko so po načrtih Toneta Bitenca vanj vgradili nekaj kvalitetnih starih nagrobnih spomenikov z ajdovskega pokopališča (Bitenc je tedaj zasnoval vhod na pokopališče vključno s kapelo).

Ne glede na starost zidu se je pri sedanji sanaciji želelo zidu vrniti prvotno obliko. Del zidu so podrli do temeljev in ga ponovno pozidali z obstoječim kamenjem. Dela sodijo v okvir urejanja kulturne dediščine v mestnem jedru in jih je financirala Občina Ajdovščina. Ta večji prehod na grajski vrt bo v kratkem dobil še vrata, ki pa bodo v nočnem času zaklenjena.