V bivši SDK se seli Društvo Most

datum: 20.09.2017
kategorija: Novice

Člani društva v akciji. Foto fb Društva Most

Društvo MOST – univerza za 3. življenjsko obdobje v novo šolsko leto vstopa v novih prostorih – slovesnost ob vselitvi bo 26. septembra ob 18. uri. Prenovo bivšega SDK-ja je financirala Občina Ajdovščina, Most jih bo uporabljal za svoje pestre dejavnosti.

Foto fb Društva Most Prostore bivšega SDK-ja je občina že pred časom pridobila od ministrstva za pravosodje, z menjavo prostorov na Gregorčičevi ulici, kjer je sodišče. Ker so dlje časa samevali, so bili potrebni poštene prevetritve, načrti za prenovo pa so upoštevali dejavnosti, ki se bodo v njih dogajale. Pri prenovi je prišlo do zanimivega sodelovanja med Občino Ajdovščina in Ljudsko univerzo Ajdovščina, ki je v okviru programa aktivne politike zaposlovanja izvajala izobraževanje Osnove suhomontažne gradnje. Ob 50 urah teorije so fantje morali opraviti še 110 ur praktičnega dela. Projekta sta časovno sovpadala, zato je župan Tadej Beočanin takoj pristal na pobudo Ljudske univerze, da pri Foto fb Društva Most prenovi pomagajo udeleženci izobraževanja ter tako opravijo prakso. Najprej je bilo potrebno podreti vse pregradne stene ter jih nato postaviti po novih načrtih, prenovili pa so tudi strope. Delo je potekalo pod strokovnim nadzorom in je odlično opravljeno, Ljudska univerza pa je financirala tudi potrebni material. 6 od 8 udeležencev je uspešno opravilo program (dva sta se vmes zaposlila), eden pa je takoj po zaključku že dobil zaposlitev. To je bilo prvo tovrstno sodelovanje pri javni investiciji, ki se je izkazalo za odlično prakso.

 

Ob zidovju pa so prostori potrebovali tudi temeljito prenovo sanitarij in tlaka, v dvorani je položen parket, na novo je napeljana električna in vodovodna napeljava. Manjka le še ogrevanje, vendar postopki že tečejo – v novih Mostovih prostorih bo toplo še pred zimo. Prenovo je financirala Občina Ajdovščina, zanjo je odštela okoli 40.000 evrov.

Društvo MOST – univerza za 3. življenjsko obdobje bo prihodnje leto obeležila že 20 let delovanja. Ves ta čas se selijo in delujejo na več različnih lokacijah. Hkrati pa jih to prav nič ne ovira pri bogatenju njihovih programov, ki bodo v lastnih prostorih lahko resnično zaživeli. Vabila so pripravljena – v torek, 26. septembra ob 18. uri, bo v novih prostorih društva Most na Gregorčičevi ulici 21 slovesnost ob pridobitvi in vselitvi. Zbrane bosta nagovorila župan Tadej Beočanin in predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje Ana Kranjc.