InCastra, začetek nove uspešne zgodbe

datum: 25.09.2017
kategorija: Novice

InCastra, dan ajdovske industrije in podjetništva, je pritegnil številne obiskovalce. V bistvu je bil to dvodnevni dogodek, tako da so petek mnogi izkoristili za obisk proizvodnih prostorov in spoznavanje gospodarskih družb in podjetij, ki s svojimi izdelki in storitvami pišejo uspešno zgodbo ajdovskega gospodarstva. V soboto je bilo na letališču še posebno živahno – tako med stojnicami domačih podjetij kot tudi na nebu, saj je sočasno potekalo srečanje pilotov ultralahkih letalnih naprav.

Petek je bil v prvi vrsti namenjen šolarjem višjih razredov, dijakom strokovno-tehničnih šol in tudi brezposelnim, da spoznajo domača podjetja in poklice, ki so na voljo v Vipavski dolini. Prišlo jih je več kot 300, ki so si lahko v živo ogledali, kako v Mlinotestu izdelujejo pekovske izdelke in testenine, kje vse uporabljajo tkanine iz Tekstine, v čem je skrivnost uspeha podjetij Pipistrel, C-Astral, Petrič, Archa Inženiring ali Metaldesign, kako skrbeti za čisto okolje, kakšne nove materiale, izdelke in storitve razvijajo Ajdovci … Organizatorji, Ljudska univerza Ajdovščina s partnerji, so poskrbeli tudi za zanimive delavnice, družabne in nagradne igre, plesne nastope …

mlin171Sobotno dogajanje na letališču je ob lepem vremenu privabilo številne občane, ki so si med stojnicami priznali, da doslej sploh niso vedeli, s čim vse se lahko pohvalijo ajdovska podjetja. Mlinotest je javnosti predstavil nova izdelka, vipavsko polento iz koruze poltrdinke in kruh kraševec, maskoti pingvin in levček sta seveda poskrbela za osvežitev s sokovi in sladoledi. Preseneča (pozitivno) tudi zanimanje za ogled čistilne naprave in vodarne na Hublju.

Sobotno popoldne je bilo v znamenju srečanja pilotov ultralahkih letal, ki ga v svetu poznajo pod imenom Fly-In s predstavitvijo letal in tudi s panoramskimi poleti za obiskovalce. Aeroklub Josip Križaj, ki je nosilec dejavnosti na ajdovskem letališču, je s prireditvijo zaznamoval 60-letnico letalske šole, ki v Ajdovščini deluje neprekinjeno od leta 1957.

Z zanimanjem je dvodnevno dogajanje spremljal tudi župan Tadej Beočanin in bil z vsebino, izvedbo in obiskov izjemno zadovoljen: »Veliko mi pomeni, da so učenci in dijaki dobili tako poglobljeno informacijo o domačem gospodarstvu, ki jim bo zagotovo olajšalo odločitev o nadaljnjem šolanju, iskalci zaposlitve pa so se seznanili s poklici oziroma delovnimi mesti, ki so na voljo. Mnogi so se na lastne oči prepričali, kaj vse premoremo in zmoremo, zakaj je vredno obiskati Vipavsko dolino … in vanjo tudi vlagati. Prepričan sem, da se je s prvo InCastro pričela pisati še ena nova, uspešna promocijska zgodba Ajdovščine.«