Igor Lah, sin kiparke Milene Stibilj Lah, danes v Ajdovščini

datum: 28.09.2017
kategorija: Novice

V Pilonovi galeriji je samo še do nedelje na ogled pregledna razstava Milene Stibilj Lah, kiparke in naše rojakinje. Njen sin Igor Lah, pobudnik razstave, se danes mudi v Ajdovščini; sprejel ga je tudi župan Tadej Beočanin.

 

lah1O Mileni (Stibilj) Lah je veliko zapisanega v zadnjih številkah revije Peti maj in časopisa Latnik. Eno od njenih zgodnjih stvaritev smo imeli tako rekoč pred nosom, namreč bronast spomenik upora primorskega ljudstva na robu ajdovskega parka. Prav pred spomenikom so Laha, ki živi v Zagrebu, z glasbo pozdravili učenci Osnovne šole Danila Lokarja. V občinski stavbi ga je nato sprejel župan Tadej Beočanin. Umetničin sin se je zahvalil osebju Pilonove galerije, ki se je uspešno spopadla s težko nalogo (tako fizično kot organizacijsko), saj je kiparkin opus obsežen in razkropljen. Veseli ga, da je Mileni Lah galerija namenila osrednje mesto v programu letošnje sezone, kar priča, da domače okolje ceni njeno delo. Meni, da bo tudi razstava v Ajdovščini pripomogla k temu, da bo stroka umetnico postavila na mesto, ki si ga zasluži. Kiparkin sin je zadovoljen tudi, da se je umetnica simbolno vrnila v domače kraje, v Vipavsko dolino, kjer je občutiti posebno energijo.

Župan Tadej Beočanin se je Lahu zahvalil, da je v Ajdovščino 'pripeljal' odmevno razstavo in se mu oddolžil z grafiko Vena Pilona z motivom Vipavskega Križa, kamor je Milena v svojih otroških letih hodila v šolo.  

Igor Lah bo danes ob 17. uri vodil tudi po razstavi v Pilonovi galeriji. Nedvomno bo to posebno doživetje, saj je spremljal mamino umetniško pot skozi 50 let ter »živel z njenimi skulpturami; gledal kako se začenjajo kot ideja in kako rastejo, kako umetnica dela, premišljuje in diha«.