Arheologom v Ajdovščini ne zmanjka dela - odkrili poznorimske grobove

datum: 16.10.2017
kategorija: Novice

Ob kopanju jarka za električno napeljavo pri prenovi nekdanje šolske stavbe v glasbeno šolo so naleteli na številna okostja. Arheologi jih umeščajo v poznorimsko dobo (4. in 5. stoletje).

rimljani2Doslej so odkopali 15 grobov, 13 so jih že raziskali. Gre za moška in ženska okostja ter dve otroški, glede na način pokopa in usmeritve skeletov pa jih arheologi umeščajo v 4. ali 5. stoletje. Grobovi so razvrščeni po določenem redu, kar priča, da je bilo na zahodnem robu Kastre veliko pokopališče, ki se je skozi stoletja širilo kar daleč od rimskega obzidja. Pred leti so bližje obzidju in ob cerkvi odkrili in raziskali 23 grobov, po mnenju arheologinje Barbare Brezigar (iz podjetja Avgusta, ki bdi nad izkopavanji po Ajdovščini) pa bodo sedanje najdbe to številko presegle. Verjetno je bilo veliko grobov že poškodovanih ob gradnji bližnjih hiš, zagotovo pa ob gradnji obeh igrišč (rokometnega in košarkarskega). Nove najdbe bodo dokumentirali, materialne ostanke pa bi lahko po ustrezni obdelavi razstavili v ajdovskem muzeju.

rimljani3Brezigarjeva je zanikala, da bi lahko šlo za padle vojake iz znamenite bitke ob Mrzli reki leta 394, pač pa za kasnejše naseljence Kastre. Torej se po bitki življenje v Kastri ni ustavilo. 

Foto Barbara Brezigar in Marko Pečovnik, Avgusta d.o.o.

Logo_EKP_kohezijski_sklad_SLO_slogan.jpg

 

 

 

 

logo_MZI_m.jpg

 

 

Naložba je sofinancirana iz Evropskega kohezijskega sklada in sredstev RS.