Grajski vrt od danes naprej ponoči pod ključem

datum: 18.10.2017
kategorija: Novice

Sprehajalci skozi ajdovski park ste gotovo opazili, da se okoli grajskega vrta nekaj dogaja. Prav danes so dela zaključena, grajski vrt pa pod ključem – preko noči, zaradi vandalizma in predvsem zaradi varnosti.

Grajski vrt V sklop majhne prenove sodi tudi obnova obzidja grajskega vrta, ki je bil podrt, nato pa z istim materialom ponovno sezidan ter dograjen na mestih, kjer je bil uničen. Divji vhod na mestu porušenega zidu so nadomestila večja kovinska vrata, manjša pa so nameščena na sredinskem vhodu. Gre za nevpadljiva železna vrata, ki v svoji podobi sledijo zaščitnim ograjam ob Hublju in Lokavščku. Namen obnove je bil namreč predvsem funkcionalen –  zaščititi območje pred vandalizmom na eni strani, na drugi pa zaščititi obiskovalce vrta pred različnimi nevarnostmi. S prenovo je soglašal tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine, financirala pa jo je Občina Ajdovščina.

stolp roza1.jpgNovost je tudi stalna osvetlitev stolpa in arkad – v beli barvi, občasno pa bo najlepša veduta našega mesta zažarela tudi v drugih barvah, kot na primer pred nekaj dnevi, ko je ajdovski stolp zažarel v rožnati barvi, v znak podpore ozaveščanja o pomenu preventive zgodnjega odkrivanja raka dojk.