Praznik suverenosti

datum: 23.10.2017
kategorija: Novice

19. oktobra leta 1991 je vojašnico v Vipavi zapustil zadnji vojak Jugoslovanske armade, nekaj dni kasneje, 25. oktobra, pa je iz koprskega pristanišča odplula ladja, s katero so odpluli zadnji vojaki JA iz Slovenije. Od leta 2015 naprej se Slovenci tega dogodka spominjamo s praznikom suverenosti. V petek, 20. oktobra, je v Ajdovščini potekala proslava ob dnevu suverenosti, v organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina – Vipava.

proslava suverenost 2017 Dan suverenosti je tretji v vrsti praznikov, ki obeležujejo slovensko samostojnost. Obiskovalce proslave, ki je potekala v petek, 20. oktobra, je na trgu pred Dvorano prve slovenske vlade pričakal tehnični zbor Slovenske vojske, atraktivna predstavitev vojaške opreme. Zbrane v dvorani je najprej pozdravil predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina – Vipava Ivan Marc. Župan Tadej Beočanin je v svojem nagovoru poudaril pomen praznika: »Gre za zgodovinsko zelo poseben dogodek – namreč – še nikoli do tedaj ni bila Vipavska dolina brez tujih vojakov … nazadnje se je v svoje nasprotje spremenila še vojska, ki smo jo imeli za svojo, saj je v drugi svetovni premagala okupatorja, ker je bila na strani ljudstva. proslava suverenost 2017 Morda se pomembnosti tistega oktobra pred dobrega četrt stoletja niti ne zavedamo dovolj. Zato so obletnice, proslave in prazniki primerni vsaj za to, da nas spomnijo, da smo v najtežjih časih zmožni neverjetnih dejanj in dosežkov, da so težke okoliščine tiste, ki nas povežejo in združijo.«  Dodal je še, da so prazne vojašnice po Ajdovščini zelo hitro dobile nove vsebine, da so puške ponekod nadomestili svinčniki, v Palah pa je nastal center za delovanje mladih. V imenu krovne organizacije je spregovoril podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Danijel Božič. Slavnostni govornik na prireditvi, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo RS mag. Miloš Bizjak, je preletel najpomembnejše dogodke osamosvajanja ter pri tem poudaril težke situacije na gornjem Vipavskem in Severnoprimorskem nasploh.

Kulturni program slovesnosti so oblikovali oktet Castrum in mladi ajdovski gimnazijci, veteranka Adrijana Furlan pa je interpretirala pesem Stanislava Gerželja iz Vrtovina z naslovom Domovina.

Vsem občankam in občanom čestitamo ob bližnjem dnevu suverenosti!