Županovo vino je 'Veliko vino'

datum: 03.11.2017
kategorija: Novice

V martinovanjskem času prihaja iz Toskane izjemna vinska vest - Štokljeva bela planta, ki jo je Tadej Beočanin aprila izbral za županovo vino, je na ocenjevanju italijanskega vodnika Slow Wine prejela prestižno oznako 'Grande vino'.

Čeprav gre za italijanski vodnik (za leto 2018), pa na njem kot 'pridruženi' člani Furlanije nastopajo tudi vinarji vseh štirih primorskih vinorodnih okolišev. Skoraj dva tisoč kleti se je potegovalo za odmevnejše mesto v vodniku – veliko je bilo poklicanih, toda malo izbranih, saj je med 24 tisoč(!) vzorci oznako Slow vino prejelo 281 vin, oznako Veliko (Grande) vino pa le 175. Med njimi je tudi bela planta Posestva Štokelj s Planine, letošnje županovo vino. Oznako Slow vino sta prejeli dve vipavski vini in sicer Guerila s Planine za rebulo 2015 in Primož Lavrenčič (Burja) za rdečo zvrst Reddo 2015.

 

Po vodniku (predstavitev je bila v toskanskem kraju Montecatini Terme) posegajo kritiki, vinski trgovci, sommelierji, hotelirji, kritiki, ljubitelji, zbiratelji, enologi, investitorji … sodelujoče kleti pa se lahko udeležijo tudi raznih dogodkov in turnej in na ta način lažje vstopajo na širšo vinsko sceno. 

O vodniku in vinih 

Kolumna Primoža Lavrenčiča Slow Wine 2018