Sončna napoved za Vertovčev pohod

datum: 18.11.2017
kategorija: Novice

Napovedano lepo vreme zna na Vipavsko privabiti veliko število pohodnikov – jutri se bo po Vipavskih gričih namreč odvila največja turistično-rekreativna prireditev v naših krajih – 17. pohod po Vertovčevih poteh. Štartnine ni, pot je krožna.

Tabla Dolenje - Vertovčeve poti Organizator – Društvo Matija Vertovec – ima vse pripravljeno. Poti so urejene, očiščene in dobro označene. V Dolenjah je postavljena nova turistično-informativna tabla z opisom vasi in spominom na ustanovitelja društva Stanislava Bačarja.  Novost pohodnike čaka tudi v Šmarjah, Vertovčeva soba bo odprta, prav tako bo na pohodu mogoče kupiti Vertovčevo Vinorejo.

Začetek pohoda bo pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, med 7. in 10. uro. Osrednji postanek bo v Šmarjah, kjer bo mogoče nekaj toplega pomalicati. Ob 11. uri bo maša v cerkvi Marijinega imena, po maši pa še proslava pred spomenikom Matije Vertovca pod cerkvijo.

Na poti bo cela vrsta postankov: odprta bo cerkvica sv. Marjete nad Dolenjami, v stari šoli na Planini pripravljajo razstavo domačih ustvarjalcev, pohodniki bodo dobrodošli na rojstni domačiji Matije Vertovca v Jakulinih, na Vrtovčah bodo tudi letos oživljali stare običaje, na sprejem pohodnikov se pripravljajo tudi v Tevčah in v Uhanjah. Na izhodišču, pod mogočnim hrastom, pa bo ob koncu pohoda oživela bogato obložena kmečka tržnica.

Glede na obetajočo vremensko napoved organizatorji letos pričakujejo bogato udeležbo. Dobrodošli tudi vi!

Več informacij