Lepo vreme privabilo nekaj tisoč pohodnikov

datum: 20.11.2017
kategorija: Novice

17. pohod po Vertovčevih poteh je minil v čudovitem, sončnem vremenu, ki je na Vipavske griče privabilo kar okoli 7.000 pohodnikov iz vse Slovenije. Društvo Matija Vertovec se je znova izkazalo z organizacijo zahtevne turistično-rekreativne prireditve. Napovedan je že prihodnji, 18. pohod po Vertovčevih poteh, ki bo v nedeljo, 18. novembra 2018.

Na Planini Pohodnike so očarali krasni razgledi, pohvalili so dobro pripravljene poti, po katerih se je dalo lepo hoditi, predvsem pa jih navdušuje prijaznost domačinov. Prav to mnoge privablja, da se iz leta v leto vračajo – mnogo planinskih in turističnih društev si je že sinoči zabeležilo datum prihodnjega pohoda. Je pa vsako leto tudi ogromno novih pohodnikov, ki prvič odkrivajo Vipavsko dolino in njene posebnosti. Tako je TIC Ajdovščina, ki vsa ta leta skrbi za informiranje pohodnikov, na letošnjem pohodu dopolnjeval zaloge promocijskih zgibank o Vipavski dolini, ker so sproti pošle.

 

Vertovčeva soba v Šmarjah Pohodna pot je bila letos dopolnjena z novo turistično-informativno tablo v Dolenjah, na kateri se je Društvo Matija Vertovec poklonilo svojemu ustanovitelju Stanislavu Bačarju. Pohodniki pa so si lahko ogledali tudi priložnostno razstavo v Vertovčevi sobi, letošnji najpomembnejši društveni pridobitvi. Prireditveni prostor osrednje slovesnosti ob Vertovčevem spomeniku pod cerkvijo v Šmarjah so uredili člani Turističnega društva Vinoreja Šmarje, v kulturnem programu pa so sodelovali harmonikaši Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina. Odlično dobrodošlico pohodnikom so priredili tudi domačini na Planini, člani Turističnega društva Vrtovče Vertovčev pohod 2017v svoji vasi, gospodarji Vertovčeve domačije na Jakulinih in mnogi drugi. Bogato obložene stojnice, ki so ob koncu pohoda pod mogočnim hrastom pričakale pohodnike, so se hitro praznile. Pohodno pot je tudi letos opravila ekipa ljubiteljev starih Tomosovih motorinčkov ter pod hrastom požela veliko zanimanja. 

Društvo Matija Vertovec se zahvaljuje vsem prostovoljcem, ki so omogočili, da je letošnji pohod minil v tako krasnem vzdušju: domačinom, ki so kuhali in delili čaj in kavo, društvu Numulitus za ureditev prizorišča pod hrastom, članom Prostovoljnega gasilskega društva Selo, ki so pomagali pri urejanju parkiranja, ekipam Gorske reševalne službe Tolmin, skupina Ajdovščina in Prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina, ki so varovale pohodnike na poti in mnogim drugim, ki ste poskrbeli za dobro razpoloženje na letošnjem pohodu.