Zmagoslavje mladih vipavskih vinarjev

datum: 21.11.2017
kategorija: Novice

Na letošnjem Lidlovem natečaju je sodelovalo 50 mladih vinarjev. Med štiri finaliste so se uvrstili kar trije vinarji iz Vipavske doline, zmagovalec pa je postal Jernej Žorž s Slapa, ki je žirijo prepričal z zelenom.

Na letošnjem natečaju so iskali perspektivne mlade vinarje, ki že samostojno pridelujejo vino. Skoraj 50 prijav je dokaz, da so slovenski mladi vinarji v natečaju prepoznali odlično priložnost za promocijo svojih vin. Komisija, ki je opravila strokovno ocenjevanje, je bila s kakovostjo vin zadovoljna, glede na to, da mladi vinarji svoje mesto na vinarskem zemljevidu še iščejo.

lidl2V ožji izbor so se uvrstili kar trije mladi vipavski vinarji - Marko Benčina iz Lož, Klemen Čehovin iz Gaberji in Jernej Žorž s Slapa. Vsi trije so od mladih nog povezani z vinogradništvom in vinarstvom saj izhajajo iz večjih vinogradniških kmetij zgornje Vipavske doline (od 7 do 12 hektarov vinogradov). Vsi trije so v panogi dosegli visoko izobrazbo in svoje znanje s pridom uporabljajo na svojih kmetijah. Pomembno je tudi, da so na natečaju sodelovali s sortami, značilnimi za Vipavsko dolino – Čehovin z barbero, Benčina z merlotom, Žorž pa z zelenom »izrazito mehke zelene barve z rahlim rumenim odtenkom. Njegov poln in ravno prav svež okus spominja na suho belo cvetje in pričara občutek harmonije,« je zapisala komisija v obrazložitvi nagrade.