»Varno na poti v šolo in domov«

datum: 30.11.2017
kategorija: Novice

Policijska uprava Nova Gorica je letos že petnajsto leto zapored izvedla likovni natečaj, katerega cilj je osveščanje otrok glede varne udeležbe v cestnem prometu. Podelitev nagrad najboljšim ustvarjalcem in odprtje razstave njihovih del bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini v petek, 1. decembra 2017 ob 10. uri.

Na letošnji natečaj je prispelo 167 likovnih del učencev 3. razredov osnovnih šol z območja delovanja Policijske uprave Nova Gorica. Tričlanska komisija, sestavljena iz mentoric likovne umetnosti, je odbrala 20 najboljših likovnih del. Nagrade bosta mladim avtorjem na zaključni prireditvi v Ajdovščini podelila komandir Policijske postaje Ajdovščina Marko Terbovšek in predsednica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina Marija Trošt. Za bogat kulturni program bodo poskrbeli člani kvarteta Policijskega orkestra in člani dramske skupine Mali Holivud (deluje v Centru medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi Ajdovščina) ter učenci OŠ Šturje in OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine. Nagrajena likovna dela bodo do vključno 8. decembra na ogled v avli Dvorane prve slovenske vlade.

Namen likovnega natečaja je v osveščanju otrok za varno udeležbo v prometu. Otroci in mladoletniki so namreč v cestnem prometu največkrat udeleženi kot pešci, potniki v avtobusih, sopotniki v osebnih vozilih in kasneje tudi kot vozniki koles oziroma koles z motorjem. Zato otroci in mladoletniki sodijo med najbolj ranljive udeležence v cestnem prometu, sami pa se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč.

Varnost otrok je sicer v največji meri odvisna od ravnanja in vzgoje staršev, pa tudi od poznavanja in spoštovanja prometnih pravil. K večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč pa lahko prispevajo prav vsi udeleženci - z večjo previdnostjo in strpnostjo na cestah.