Nagrada Prešernovega sklada Simoni Semenič

datum: 17.01.2018
kategorija: Novice

Odlična ajdovska dramatičarka Simona Semenič je letošnja nagrajenka Prešernovega sklada. Predlagali sta jo tako komisija za literaturo, kot komisija za scenske umetnosti, kar je redka posebnost.

Simona Semenič se uvršča v sam vrh slovenske dramatike, veliko njenih besedil je bilo prevedenih in uprizorjenih na mnogih tujih odrih. Je večkratna Grumova in Šeligova nagrajenka, za njeno izjemno umetniško delo na področju dramatike je leta 2016 prejela tudi priznanje Občine Ajdovščina.

 

Simona je odraščala v Ajdovščini, kamor se še vedno rada vrača. Že v času študija dramaturgije na AGRFT je aktivno sooblikovala področje slovenske dramatike – bila je pobudnica, snovalka in umetniško vodja programa PreGlej v Gledališču Glej. Izkušnje pa si je potem nabirala skozi mnoge različne programe, projekte, festivale doma in v tujini.

Njena besedila so angažirana, prepletena s sodobnimi temami, kot so nasilje, pozicija moči, marginalnost. Simona v dramatiki išče drugačen, nov izraz, večkrat je tudi sama režiserka ali izvajalka avtobiografskih predstav.

V želji, da jo čim prej ponovno srečamo na domačem, ajdovskem odru, čestitamo Simoni Semenič za to veliko in pomembno priznanje.