Prihaja polarni mraz – zaščitite vodomere

datum: 23.02.2018
kategorija: Novice

Vremenske napovedi se uresničujejo – zbudili smo se v belo in vetrovno jutro. Mraz pa se bo še stopnjeval, konec tedna se bodo temperature spustile pod – 10 stopinj Celzija. Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina opozarja na zaščito vodomernih jaškov.

Vreme je že terjalo svoj davek – predvsem burja pometa avtomobile s ceste. Že sinoči je zvrnilo kamion v Podnanosu, danes zjutraj pa so pripadniki Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina odhiteli na intervencijo v Stomaž. Iz GRC-ja še poročajo, da je bilo zdrsev še več ter da vozniki niti ne kličejo na pomoč, pač pa bodo počakali, da se vreme unese.

Ne odpravljajte se na pot, če to ni nujno potrebno! V takšnih razmerah je namreč nemogoče očistiti ceste – veter sproti odnaša posipe, sneg pa se prijemlje cestišča in ledeni.

Iz Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina pa opozarjajo na zaščito vodomerov – temperature se bodo namreč spuščale, za konec tedna je napovedanih – 10 stopinj Celzija tudi v dolini, minus bo vztrajal tudi čez dan. Če vaš vodomer in vodovodne cevi niso primerno zaščiteni, vam voda lahko zamrzne, kar pa lahko povzroči tudi hujšo škodo, cevi zaradi tega lahko popokajo.

Če vaš vodomer ni toplotno zaščiten, vam svetujejo, da na pokrov jaška namestite 5 cm debelo ploščo stirodura in jo obtežite. To je sicer začasna, vendar učinkovita rešitev. Nekoliko bolj komplicirana je zaščita vodovodnih cevi, najbolj učinkovito bo, če boste zagotovili stalno kroženje vode – v času zmrzali tudi pustite vodovodno pipo delno odprto, da voda iz nje curlja.

Več informacij in kontakt do intervencijske službe pa najdete na spletni strani KSD Ajdovščina