Gasilski šefi v Ajdovščini

datum: 26.02.2018
kategorija: Novice

Letošnji dan poveljnikov in predsednikov slovenskih gasilskih zvez je to soboto potekal v Ajdovščini. Dan je bil primerno vetroven, tako da so gasilci od drugod v živo spoznali, s kakšnimi zahtevnimi ujmami imajo opravka ajdovske enote za zaščito in reševanje.

Delovni sestanek je v Dvorani prve slovenske vlade vodil v. d. predsednika Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik. V imenu Občine Ajdovščina je gasilski zbor pozdravil podžupan Alojzij Klemenčič (na naslovni forografiji). Poudaril je pomen sprejete Strategije razvoja gasilstva na območju občine Ajdovščina, ki zagotavlja nemoten razvoj te službe v občini na vseh ravneh. Gasilsko zvezo Ajdovščina pa je predstavil njen predsednik Primož Novak (na fotografiji spodaj).

Delovanje sil za zaščito in reševanje v letu 2017 je predstavil generalni sekretar Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. Na več kot 18 tisoč intervencijah je sodelovalo 170.615 pripadnikov različnih enot in služb.

novakPSrečanja sta se udeležila tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan in Milivoj Dolščak, glavni inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. V razpravi je poveljnike in predsednike gasilskih zvez zanimalo predvsem bodoče financiranje prostovoljnega gasilstva, statusa gasilcev in vrednotenja njihovega dela. Vprašanja so se nanašala tudi glede koriščenja opreme v skladiščih CZ, ki bi v nujnih primerih morala biti hitreje dostopna. Pereča tema je tudi pomlajevanje gasilskih vrst.

Za zaključek posveta so se predstavili kandidati za predsednika in poveljnika Gasilske zveze Slovenije – letos je namreč volilno leto, v maju bo zveza dobila novo vodstvo.