Na 28. medobčinskem otroškem parlamentu o šolstvu

datum: 09.03.2018
kategorija: Novice

V občinski sejni sobi so mladi parlamentarci na 28. medobčinskem otroškem parlamentu razpravljali o šolstvu in šolskem sistemu. Med drugim so ugotovili, da bi bilo koristno tudi učenje učenja.

otroški parlament Po uvodnem pozdravu Kristine Valič, predsednice Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina, organizatorja otroškega parlamenta, sta mlade razpravljavce pozdravila župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in predsednik Odbora za družbene zadeve Občine Vipava Urban Lukin. Ajdovski župan je v nagovoru mladim poudaril kako pomembno je poznavanje teme o kateri razpravljajo ter naj poslušajo drug drugega. Zaželel jim je novih poznanstev in prijateljstev, pa tudi novih spoznanj. Predstavnik vipavske občine pa je dodal, da so tudi mladi lahko slišani, če so dovolj glasni.

Letošnjemu parlamentu so predsedovale predstavnice Osnovne šole Col: predsednica Nika Gorše in članice Manca Bajc, Neža Kobal in Nina Bajc. Skozi razpravo so mladi prišli do zanimivih zaključkov: da bi hkrati s spreminjanjem šole in šolstva morali spremeniti tudi sebe, da šola ni zabava, da bi želeli učenci sodelovati pri odločanju o obveznih in neobveznih vsebinah pri pouku, da bi bilo fino v javne šole vključiti tudi kaj od alternativ, ki že obstajajo, da medsebojni odnosi sicer niso slabi, da pa bi bilo dobro uvesti predmet socialnih veščin.

Z osrednjo temo so bili povezani tudi gostje, ki so mladim predstavili zanimive alternative: Jaka Kovač je spregovoril o sodelovalnih pristopih v šoli in o izkustvenem učenju. Predstavljena sta bila tudi dva primera drugačne prakse – Walfdorska šola in šola Lila. Jerneja Bone iz Zavoda za šolstvo Nova Gorica pa je govorila o poklicih prihodnosti ter potrebnih kompetencah in veščinah za njih.

Mlade iz Ajdovščine in Vipave bo na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo potekal 9. aprila v Ljubljani, zastopal Rok Bratina iz Osnovne šole Dobravlje.