Rešitve iz Labirinta

datum: 12.03.2018
kategorija: Novice

V soboto je v prostorih Osnovne šole Danila Lokarja potekal zaključek letošnjega Festivala Labirint. Mlade raziskovalce in inovatorje je pozdravil in pohvalil tudi župan Tadej Beočanin.

Labirint 2018Že drugo leto zapored je zaključek 4. festivala Labirint gostila Osnovna šola Danila Lokarja, ki je skupaj s Centrom odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) ter Zavodom RS za šolstvo, območna enota Nova Gorica, soorganizator festivala. Sodelovalo je 16 osnovnih šol, oziroma kar 186 prijavljenih učencev. Sodelovali so lahko z raziskovalnimi nalogami, inovativnimi idejami, praktičnimi rešitvami in robotiki, v dveh kategorijah – mlajši in starejši. Za nekatere je bilo potrebno večmesečno delo doma in v šoli, za druge so udeleženci na dan zaključka festivala izdelali praktične rešitve na znan izziv. Zaključne naloge so si ogledale komisije, sestavljene iz strokovnjakov iz različnih ustanov in podjetij – kar devet jih je bilo potrebnih.

Labirint 2018Udeleženci so se lotevali različnih izzivov: Kaj škodi in kaj koristi zobem, vpliv barve na priljubljenost jedi, poti vesoljskih delcev, kako deluje odišavljen smetnjak, cvetlični lonček, ki kar sam skrbi za zalivanje cvetlice, mehanski ali električni dvig postelje, stroj za izdelavo papirja … Nadvse inovativni so bili udeleženci tudi pri izdelavi izdelka na znan izziv. Letošnji izzivi so bili avtomatska solilnica, hladilnih 3000, pa praktični izdelki z določenimi materiali – tehtnica in vetrna turbina.

Udeleženci z najboljšimi nalogami se bodo že 21. marca odpravili na nagradni izlet v planetarij v Podčetrtku, pokrovitelj izleta je podjetje Instrumental Technologies iz Solkana. Najboljši raziskovalci in inovatorji v kategoriji »starejši« pa se bodo pomerili tudi na državnem tekmovanju v raziskovanju in inovatorstvu.