Odprimo vrata pomladi

datum: 27.03.2018
kategorija: Novice

Odprimo vrata pomladi je bil naslov osrednje prireditve, s katero je v soboto, 17. marca, Krajevna skupnost Lokavec obeležila krajevni praznik.

V letu 2017 je svet Krajevne skupnosti Lokavec sklenil, da bo poslej v Lokavcu krajevni praznik v spomin na rojstvo znamenitega Lokavčana Edmunda Čibeja. Rodil se je 15. marca 1861 pri Slokarjih v Lokavcu, po maturi na koprskem učiteljišču leta 1881 so ga oblasti postavile za učitelja v Rihemberk v času, ko je tam služboval Simon Gregorčič, od tu so ga prestavili na Brje in nato v Vipavski Križ. Od leta 1884 je bil nadučitelj na šoli Dol (Predmeja). Do leta 1926, ko so fašistične oblasti ukinile občino, je bil župan v Lokavcu. Zadnja leta, tudi po zadnji vojni, je pisal spomine in urejal svojo domačo muzejsko zbirko, v kateri je zbral najzanimivejše predmete, s katerimi se je srečeval med svojim delovanjem. Prav posebno mesto so zavzele znamenite prve smuči na Slovenskem: mladi učitelj Edmund Čibej jih je leta 1888 na podlagi obvestila, reklame v dunajskem časopisu Weltblatt, naročil iz norveškega Osla.

Že vrsto let je članica sveta KS Bojana Pižent Kompara tista, ki načrtuje vsebino dogodka ob praznovanju krajevnega praznika. Tokrat je padla odločitev, da osrednji dogodek oblikujejo krajanke in krajani sami. V Lokavcu živi veliko ljudi, ki so aktivni na različnih področjih ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja. Na odru dvorane Edmunda Čibeja so se zvrstili prebivalci posameznih zaselkov in pokazali svoje talente. Nastopili so krajani vseh generacij: od otrok do starejših, pevci, igralci, recitatorji, takšni, ki obvladajo igranje na različne glasbene inštrumente ali pisanje v kaligrafiji. Prireditev je spremljala projekcija fotografij lokavških zaselkov in znamenitosti. Da so krajani pridno vadili in navdušili polno dvorano, pa so poskrbele: Mateja Soban, Petra Terbižan Slejko, Tonja Slokar, Katja Zagorc, Klavdija Mikuš, Ana Štrukelj in Bojana Pižent Kompara.

Krajevna skupnost vsako leto s podelitvijo priznanj Edmunda Čibeja nagradi tiste, ki so še posebej zaslužni za delovanje v krajevni skupnosti. Letos so priznanje prejele članice skupine, ki se ukvarjajo z ročnimi deli, kot so kvačkanje, vezenje, klekljanje, izdelovanje cvetja in okraskov iz krep papirja in drugih materialov. Skupina je začela svoje delovanje pred desetimi leti v okviru projekta Ljudske univerze Ajdovščina: Obudimo kulturno življenje na vasi. Tako, kot je poudarila direktorica Ljudske univerze Ajdovščina, Eva Mermolja, je lokavška skupina edina, ki aktivno deluje vse od svoje ustanovitve. Članice se srečujejo enkrat tedensko v jesensko-zimskem času in ustvarjajo različne izdelke. Vsako leto pripravijo tudi razstavo teh izdelkov. Ob letošnjem jubilejnem letu so oblikovale tudi zbornik, ki prikazuje njihovo delo  in ustvarjanje.

Polno dvorano je nagovoril tudi predsednik sveta KS Angel Vidmar, ki je izrazil zadovoljstvo, da se Lokavčani tudi na tak način povezujejo in tako ustvarjajo podobo skupnosti in nadaljeval: »Nocojšnja prireditev ima naslov Odprimo vrata pomladi. Sam bom tej misli dodal: odprimo vrata in naša srca sočloveku, ponudimo roko in pomoč tistemu, ki je pomoči potreben ali zanjo prosi. Na tak način se bomo približali tistim vrednotam, za katere je, tako kot pravijo, in tako, kot piše zgodovina, živel in delal Edmund Čibej. Sto in več let je od tega, časi so bili drugačni in njegovo poslanstvo, kot učenega človeka, tudi. Kljub temu pa bi morale temeljne človeške vrednote ostati enake tudi v današnjem času, času informacijske tehnologije, SMS-ov in obraznih knjig. Prijazen pozdrav, stisk roke, medsebojno sodelovanje in razumevanje naj krepijo in ohranjajo našo skupnost«.