Kostumirani in peš po poteh Langobardov

datum: 29.03.2018
kategorija: Novice

Letos mineva 1450 let, kar je germansko ljudstvo Langobardov izkoristilo razsulo v rimskem imperiju in iz Panonske nižine prodrlo na Apeninski polotok. Prvo pomembno mesto, ki so ga osvojili, je bil Forum Iulii, danes Čedad. Postal je sedež vojvodstva. Člani čedajskega zgodovinskega društva so v spomin na prihod Langobardov danes začeli štiridnevni pohod od Ustji do Čedada.

langobardi1Kakih 25 Čedajcev v starinskih opravah in opremo se je podalo po peš poteh ob reki Vipavi z Ustji do Renč, kjer bodo postavili tabor in prenočili. Iz zgodovinskih virov je znano, da so Langobardi uporabili rimsko povezavo med Emono in Oglejem, se čez prelaz Hrušico spustili v Ajdovščino in naprej ob reki Vipavi. V Čedad bodo pohodniki prispeli na velikonočno nedeljo, ko bo v mestu osrednja slovesnost ob obletnici prihoda v Furlanijo (leta 568). Kasneje so bojeviti Langobardi osvojili večji del severne Italije in prodrli globoko proti jugu Apeninskega polotoka. Vladali so do leta 775, ko so jih premagali Franki, ki so prišli od zahoda. Na vzhodu pa so dotlej uspeli odbiti vdore Slovanov - ob langobardskem obrambnem pasu (Limes Langobardorum) se je tako ustalila romansko-slovenska jezikovna meja, ki je še danes vidna.

Na Langobarde danes v Čedadu spominja mestna četrt v bližini reke Nadiže, cerkvica iz 8. stoletja (Tempietto Longobardo), v muzeju ob stolnici pa med drugim hranijo langobardski prestol in krstilni kamen.