Druženje s pinelo na Planini

datum: 30.03.2018
kategorija: Novice

Velikonočni ponedeljek je na Planini že tradicionalno povezan s pinelo, to posebno vipavsko sorto. Letos, v organizaciji društva Soudan, so pokušino obogatili z dodatnimi vsebinami.

Srečanje se začenja z mašo ob 15. uri pri cerkvici sv. Pavla, od koder se odpira lep razgled na Vipavsko dolino. Pokušina v stari šoli se začenja ob 16. uri in bo trajala do 21. ure. Tokrat namenjajo pozornost tudi tradicionalni kulinariki in postavljajo v ospredje ženske - vinarke. Za vsako odlično planinsko pinelo stoji tudi ženska roka in letos bodo planinske vinarke k svojim pinelam pripravile prigrizke iz domačih sestavin s sodobnim pridihom, seveda pa bo vsaka izmed vinark dodala tudi svoj pečat.

Za odmor med pokušino bodo poskrbeli s sprehodom med planinskimi vinogradi v neposredni bližini glavnega dogajanja. Med trtami pa se boste srečali s pomembnimi in zanimivimi dejstvi o pineli, Planini, Planincih …

V degustacijski sobi Kmetije Pipan bodo predvajali tudi dokumentarni video »Prijatelj, povabljen, sem trto sadil!« Društva gospodinj in dramske skupine Planina, ki skrbno ohranja planinsko dediščino. Video se bo predvajal vsako polno uro - ob 16., 17., 18. in 19. uri.