V modrem tudi ajdovski stolp

datum: 01.04.2018
kategorija: Novice

Generalna skupščina Združenih narodov je 2. april razglasila za svetovni dan avtizma. Na predvečer se vse vidnejše stavbe po svetu odenejo v modro barvo. S tem spodbujajo k boljšemu razumevanju avtizma v družbi.

OZN je pred dobrimi desetimi leti 2. april razglasila za svetovni dan avtizma, ki je namenjen spodbujanju zavedanja o avtizmu, pomenu čim zgodnejšega odkrivanja avtizma in ustrezne pomoči posamezniku. V Sloveniji živi približno 20 tisoč oseb z avtizmom oziroma z motnjami avtističnega spektra (MAS) in vsako leto se pri nas rodi 200 otrok s to motnjo. Šolanje, zaposlovanje in popolna integracija oseb z avtizmom v družbo je pogosto zelo zahtevna. Ljudje z avtizmom imajo z uhojenimi potmi veliko težav, prav tako s komunikacijo, pa tudi sposobnosti so lahko zelo različne - avtistična oseba je lahko zelo nadarjena za eno področje, na kakem drugem pa po vsem odpove. Ali kot je zapisala ameriška znanstvenica Temple Grandin, tudi sama avtistka, bi dandanes tudi Einsteinu lahko prilepili diagnozo avtizma.

 

Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu bodo po svetu v modrem zažareli vodnjaki, trgi in znamenite stavbe, tako tudi stolp s cinami v ajdovskem gradu. Solidarnost pa lahko pokažejo tudi posamezniki s tem, ko se 2. aprila, letos je to na velikonočni ponedeljek, oblečejo v modra oblačila.