Mlaj, kres, budnica in prvi maj

datum: 26.04.2018
kategorija: Novice

Letošnje praznike bo lepo preživeti tudi doma – ponuja se namreč bogat nabor prireditev in družabnih dogodkov. V središču Ajdovščine bo 28. aprila zrasel mlaj, na predvečer delavskega praznika bo v grajskem obzidju zagorel kres, prvega maja pa se dobimo na tradicionalnem praznovanju na Predmeji.

Postavljanje najvišjega mlaja v naši občini bo zanimivo in pospremljeno s kulturnim programom, ki se prične ob 16. uri. Mlaj bodo pripeljali furmani Konjeniškega društva Sveti Štefan ter tako oživili še eno od nekdanjih navad. Postavili pa ga bodo pomagali gasilci GRC Ajdovščina, s svojo zadnjo pridobitvijo – vozilom z dvigalom. V kulturnem programu bodo sodelovali pevci Vokalne skupine Šumljak in recitatorji iz OŠ Šturje. Zbrane bo nagovoril Valentin Krtelj, predsednik Krajevne skupnosti Ajdovščina, ki je organizator dogodka in po njem vabi še na kozarec rujnega pred ajdovski Dom krajanov.

Kresovanje Praznovanja se bodo nadaljevala v ponedeljek, 30. aprila, v objemu grajskega obzidja, kjer bo ob mraku zagorel kres. Nagovoril nas bo župan Tadej Beočanin. Za zabavo pa bosta poskrbeli skupini Prizma in Ne joči pevec.

Na praznik dela bo prebivalce mesta zbudila budnica – letos prvič v izvedbi Pihalnega orkestra Glasbene šole Vinko Vodopivec, pod vodstvom Andreja Kobala. Mladi godbeniki v novih uniformah bodo zagodli v vseh večjih središčih mesta Ajdovščine, nazadnje na Trgu 1. slovenske vlade, kjer bodo pospremili pohodnike na poti na prvomajski piknik na Predmeji.  Pohod organizira Planinsko društvo Ajdovščina, začetek pohoda bo ob 9. uri. 

prvi maj na predmeji Društvo Gora namreč letos oživlja tradicionalno prvomajsko praznovanje v Tihi dolini (šotor). Od poldne naprej bo živahno, proslava pa je napovedana za 14. uro. Zbrane bo pozdravil župan Tadej Beočanin, slavnostni govornik bo mag. Miloš Bizjak, državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Kulturno zabavni program pred, med in po proslavi bo oblikovalo veliko glasbenikov, tudi oba pihalna orkestra, ki delujeta v Vipavski dolini, pa harmonikaši in zasedbe Akordi, Ana Pupedan in ZZ Top Cover Band.

Pomembno – na Goro in z nje bodo vozili brezplačni avtobusi iz Ajdovščine, Črnič, Podnanosa in Spodnje Idrije. Na prireditev bodo začeli voziti predvidoma opoldne, z nje pa ob 22. uri.

Praznovali pa boste tudi po mnogih drugih krajih v občini – mnoge vasi ohranjate tradicijo postavljanja mlajev, mnoga društva prirejate kresovanja. Vsem želimo lepe prvomajske praznike!