Še vreme se je smejalo

datum: 03.05.2018
kategorija: Novice

Letošnji praznik dela smo v Ajdovščini obeležili veličastno – sredi osrednjega mestnega krožišča kraljuje kar 28 metrov visok mlaj, na predvečer praznika so zagoreli kresovi, na prvomajsko jutro je meščane zbudila budnica, Gorjani pa so oživili prvomajsko praznovanje in nas povabili v Tiho dolino na druženje.

župan na predmeji.jpgNa prvi ponovno oživljeni prvomajski proslavi na Predmeji je zbranim, ki so lepo napolnili šotor v Tihi dolini, spregovoril tudi župan Tadej Beočanin, vesel, da se je prvomajsko srečanje vrnilo na Predmejo, kraj z veliko simbolike in čustev. Primerjal je pomen praznika nekdaj in danes in opozoril: »Od časov Marxa in Engelsa, Rose Luxemburg in ameriških delavcev v Chicagu se je marsikaj spremenilo, vendar kapital zelo rad uporablja bolj sofisticirane, pretanjene metode. Danes so to razne oblike prekernega dela – odpiranje s.p.-jev, pogodbene oblike zaposlitve brez dopustov, bolniške, porodniške … Zaradi vsega tega izročila prvega maja ne smemo pozabiti, ne smemo ga opuščati. … V boju za spoštovanje 1maj predmeja 2018 in ohranjanje pravic delavcev za njihovo dostojno, človeka vredno življenje ni prizadevanj nikoli dovolj. Za pošteno opravljeno delo zahtevajmo pravično plačilo. Le združeni in poenoteni smo lahko pri tem kres 2018učinkoviti.«

Za enega najvišjih mlajev daleč naokoli, ki krasi osrednje mestno krožišče, je letos poskrbela Krajevna skupnost Ajdovščina, skupaj s Konjeniškim društvom Sveti Štefan. Posekali so ga nekje v podkrajskih gozdovih in ga po starem, s furmani, pripeljali v dolino. Tu se je tradicija srečala s sodobnim – mlaj so s pomočjo svoje zadnje pridobitve, gasilskim avtomobilom z lestvijo, pomagali postaviti gasilci GRC Ajdovščina.

Kres v Ajdovščini je že vrsto let v domeni tabornikov, ki ga pripravijo in prižgejo. Družabni program sta oblikovala dva benda, lokalni Ne joči pevec in primorska Prizma. Letošnja lokacija – travnik med grajskim obzidjem in Hubljem – se je izkazala za odlično.

Letošnja posebnost pa je bila ajdovska budnica. Prvič po nekaj desetletjih jo je pripravil domač Pihalni orkester Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, pod vodstvom Andreja Kobala. Mladi glasbeniki so navduševali v svojih Šturjah, na Ribniku ter v mestnih središčih, z zaključkom na Trgu 1. slovenske vlade, kjer so z godbo pospremili pohodnike PD Ajdovščina na poti na prvomajsko praznovanje na Predmejo, kasneje pa tudi nastopili na predmejski proslavi.

Lepo je bilo, še vreme se je smejalo in omogočilo organizatorjem dobro delo. Ajdovke in Ajdovci pa iz enega praznovanja že hitimo k drugemu – v soboto, 5. maja, praznuje naša občina, vabljeni na proslavo!