Vodopivčev duh ne pojema, še vedno plemeniti in navdušuje

datum: 07.05.2018
kategorija: Novice

Slavnostna seja ob občinskem prazniku je postregla z iskrivim programom, ki sta ga oblikovala ženska vokalna skupina Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in moški zbor Srečko Kosovel. Župan Tadej Beočanin je v govoru navedel zadnje uspehe občine in načrte za naprej ter podelil letošnje občinske nagrade.

sk18aRdeča nit proslave je bil skladatelj Vinko Vodopivec, ob 140 letnici rojstva in 70 letnici ajdovske glasbene šole, ki nosi njegovo ime. Vodopivec je bil plodovit skladatelj, kot človek pa odprt, širok, ljudski, veseljak, s primerno dozo humorja, duhovnik, ki je 'pridigal po notah'. Zato je bila tudi proslava v tem duhu, ljudska in iskriva, z naborom Vodopivčevih skladb, s himničnimi 'Žabami' za učinkovit zaključek.

Zlati znak so prejele prostovoljke v projektu Starejši za starejše ter logopedinja Hermina Bavčar, najvišje, Petomajsko priznanje Občine Ajdovščina, je prejel Andrej Furlan – za pogum, odločnost in požrtvovalnost pri ohranjanju vinogradništva in vinarstva v Vipavski dolini.

Obrazložitev:

Andrej Furlan je kot predstavnik delavcev v Agroindu odigral odločilno vlogo pred in med stečajnim postopkom podjetja. Poleg tega je pomembno prispeval k motivaciji zaposlenih v podjetju, ki so v času negotovosti uspeli ohraniti delujočo proizvodnjo in prepoznavnost blagovne znamke vipavskih vin. S svojim delom je Andrej Furlan s sodelavci ključno prispeval k ohranitvi vinogradniške in kletarske tradicije v Vipavski dolini.

afurlanAndrej Furlan se je v Agroindu zaposlil leta 1996 kot kletar. Sčasoma je opravljal vse bolj odgovorna dela in ob tem dodobra spoznal organiziranost in delovanje podjetja. Od leta 2006 do začetka stečaja je bil predsednik sveta delavcev. Med stečajem sicer ni imel nobene formalne funkcije, je bil pa nesporni vodja zaposlenih in modro krmaril med zahtevami večinskega lastnika, sodišča in stečajnega upravitelja. Čeprav so bili več mesecev brez plač in se je število zaposlenih zmanjšalo s 45 na 24, je jedro ostalo in nadaljevalo z zavestjo, da je pod vprašanjem celotna panoga. S prizadevanjem in osebnim prepričevanjem so ohranili zaupanje kupcev, tako gostincev kot trgovskih verig kot tudi kooperantov vinogradnikov pri odkupu grozdja dveh kritičnih letin. Kljub popolni odsotnosti oglaševanja so uspeli ohraniti prepoznavnost podjetja.

Še več, njihova pokončna in odločna drža je požela tudi zanimanje in simpatije medijev, ki so v svet ponesli signal, da se v takšno zgodbo splača vlagati. Tako je bil Agroind kot celota prodan družbi z avstrijskimi lastniki. Lani so krepko povečali odkup grozdja in uspeli zagotoviti surovino za več kot dva milijona litrov vina. Približno 70 % vsega grozdja so dobavili kmetje iz ajdovske občine, zato je bil obstanek vipavske kleti tudi v interesu Občine Ajdovščina.

Nadaljevanje poslovanja pa so omogočili prav zaposleni in med njimi kot najbolj izpostavljeni ravno Andrej Furlan.