Ta konec tedna vabijo med šmarenske griče

datum: 17.05.2018
kategorija: Novice

Turistično društvo Vinoreja iz Šmarij ta konec tedna vabi na prireditev Med šmarenskimi griči, ki bo postregla s petkovim večerom v Vertovčevi kleti v Jakulinih in nedeljskim pohodom na Tibot ter kmečkimi igrami med ekipami iz štirih okoliških vasi.

Uvod v prireditev bo petkov vinski večer na domačiji strokovnega vinskega pisca in duhovnika Matije Vertovca v zaselku Jakulini pri Šmarjah z razglasitvijo najboljših vin z vipavskih gričev. Vina je predhodno ocenila posebna komisija, po podelitvi priznanj pa bo seveda možnost za pokušino in pogovor z zanimivi gosti, med njimi tudi z vipavsko vinsko kraljico Ano Bric.

Dopoldansko dogajanje v nedeljo se bo začelo z 9. pohodom čez Školj in Tibot, s skupinskim štartom pred info točko v Šmarjah (ob.900). Pohod ni zahteven in skupaj s postanki traja štiri ure rekreativne hoje ter zajema obisk vodnih tolmunov in slapov na potoku Rakelč, obisk kmetije Simončič v zaselku Hrastje z vodnjakom iz leta 1800, obisk domačije Matije Vertovca v zaselku Jakulini, pokušino domačega kruha iz krušne peči v zaselku Potok, vzpon na Tibot (395 metrov) k ostalinam cerkve sv. Teobalda (maša na prostem ob 11. uri), spust do Vrtovč in še vzpon na Školj (418 metrov) z razgledom do morja. Maskota pohoda – osel Sivko, bo v lesenih sodčkih za osvežitev pohodnike tovoril bezgovec in vino. 

Pri gasilskem domu v Šmarjah bo popoldne tržnica domačih izdelkov in pridelkov, za oglede bo odprta Vertovčeva spominska soba v nekdanji šoli, kmečke igre pa se bodo začele ob 14.30. V šaljivih preizkušnjah se bodo pomerile ekipe Planine, Gaberji, Podnanosa in domačinov.