Med najbolj inovativnimi ajdovski Incom

datum: 24.05.2018
kategorija: Novice

Nagrajeni primorski inovatorji

Tradicionalno 23. srečanje gospodarstvenikov Primorske je letos potekalo v Ajdovščini. Osrednja tema gospodarskega foruma je bila četrta industrijska revolucija. Med najboljšimi primorskimi inovatorji je tudi podjetje Incom, linija bolj zdravih sladoledov Leone Alive se bo potegovala tudi za nacionalno priznanje.

Srečanje gospodarstvenikov  Direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mag. Sonja Šmuc je uvodoma poudarila pomen inovacij, ki so nujno potrebne, če želi gospodarstvo slediti zastavljenemu cilju – dvigniti slovenski izvoz iz zdajšnjih 35 na 50 milijard evrov. Gospodarstvenikom je dobrodošlico izrekel tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Izpostavil je dosežke občine na področju gospodarstva v zadnjih letih ter omenil tudi zadnje pomembno priznanje – uvrstitev Vipavske doline med 10 najboljših destinacij po izboru Lonely Planeta.

 

Osrednja tema letošnjega gospodarskega foruma je bila industrija 4.0, o kateri so na okrogli mizi z direktorico GZS razpravljali predsednik uprave ajdovskega Mlinotesta Danilo Kobal, ustanovitelj in vodja Pipistrela Ivo Boscarol in vodja IKT horizontalne mreže GZS Nenad Šutanovac. Gre za četrto industrijsko revolucijo, na podlagi vedno večje računalniške zmogljivosti, z namenom ustvariti čim boljo izkušnjo za uporabnika.  

Srečanje gospodarstvenikov Dogodek je zaključila slovesnost s podelitvijo priznanj najboljšim letošnjim inovatorjem. Med štirimi zlatimi primorskimi inovatorji, ki se bodo potegovali za nacionalna priznanja, je tudi domače podjetje Incom z linijo bolj zdravih sladoledov Leone Alive. Nagrada je bila pričakovana, in ni prva – podjetje je v letošnjem marcu že prejelo mednarodno nagrado wabel za najbolj inovativen sladoled.

V nacionalno konkurenco inovatorjev se poleg podjetja Leone podajajo še Kolektor KFH z razvojem visoko koercitivnega plastomagnetnega materiala z lastnostmi za zahtevne, tehnološko dovršene rotorske aplikacije; podjetje Smart Optometry s programsko rešitvijo Amblyoplay – trening vida z igro za otroke, in podjetje Arctur z ročnim lokatorjem izvora gama sevanja v realnem času AlSense GammaIV.

Srečanje gospodarstvenikov Zlato priznanje so prejeli še Javni zavod Center za upravljanje z dediščino živega srebra, Mahle Electric Drivers Slovenija d. o. o. in Hidria AET. Srebrno priznanje je šlo podjetjem Gostol – Gopan d. o. o., Hidria AET, Hidria Rotomatika in GOAP. Bronasto priznanje pa sta prejeli podjetji Hidria d. o. o. in Business Solutions d. o. o..