Ajdovski jamarji na vaji v Avstriji

datum: 29.05.2018
kategorija: Novice

Od četrtka do nedelje je 23 članov Jamarske reševalne službe Slovenije sodelovalo na mednarodni vaji v Avstriji, med njimi tudi trije jamarski reševalci iz Ajdovščine (Igor Benko, Božo Remškar in Robert Rehar).

Gre za zelo pomemben projekt ter zaključno aktivnost v postopku certificiranja, saj je slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje iz jam - CaveSAR postala prva, ki bo usposobljena za takšno reševanje. Enota CaveSAR SI je vključena v Enoto za hitre intervencije, ki deluje v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje. Vajo je financirala Evropska komisija.

Scenarij vaje je bil potres in posledično reševanje ponesrečenca iz jame. Vaja je aktivno potekala okoli 36 ur. Zaradi dolgotrajnega dostopa so morale ekipe reševalcev tudi prespati v jami v posebnih bivakih, na temperaturi le malo nad ničlo. Med vajo se je preverjalo in ocenjevalo možnost in sposobnost sodelovanja z ostalimi mednarodnimi reševalnimi ekipami na terenu. Prepoznane dobre prakse in vrzeli s te vaje bodo pripomogle k razvoju novih zmogljivosti CZ, ki jih razvija Uprava RS za zaščito in reševanje.