V Ajdovščini bodo pristajali helikopterji

datum: 30.05.2018
kategorija: Novice

Pogodba za izgradnjo helioporta na območju ajdovskega letališča je podpisana. Investira Ministrstvo za obrambo RS, gradilo bo domače podjetje Stopar PGM iz Lokavca. Pridobitev bo velikega pomena za celotno regijo.

podpis pogodbe helioportNa območju ajdovskega letališča bo urejeno parkirišče in vzletišče za helikopterje ter povezave z zračno vozno stezo in zračno vozno potjo. Do območja bo zgrajena dostopna pot za intervencijska vozila, helioport bo zavarovan z varnostno ograjo. Omogočal bo vzletanje in pristajanje helikopterjev pri različnih reševalnih akcijah – pri reševanju iz gora in ponesrečencev pri adrenalinskih športih, gašenju požarov, nujni medicinski pomoči, medbolnišničnih prevozih … Vzletišče za helikopterje bo bistveno prispevalo k logistični oskrbi celotne severnoprimorske regije. Logistični center zaščite in reševanja v Ajdovščini ima namreč strateško pomembno vlogo, saj je logistična baza za celotno regijo.

 

Investira ministrstvo za obrambo, gradilo bo domače podjetje Stopar PGM iz Lokavca, izbrano kot najugodnejši ponudnik na javnem razpisu. Naložba bo realizirana v treh mesecih, pogodbena vrednost del je 227.000 evrov. V prostorih Logističnega centra Ajdovščina sta na kratki slovesnosti pogodbo podpisala državni sekretar na MORS, mag. Miloš Bizjak in Stojan Stopar, direktor izbranega podjetja. Dogodku so med drugim prisostvovali župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, poveljnik civilne zaščite za Severnoprimorsko Samo Kosmač, vsi poveljniki enot v sistemu zaščite in reševanja občine Ajdovščina, na čelu s poveljnikom občinskega štaba civilne zaščite Igorjem Benkom in mnogi drugi.