Čudovite fotografije 'čudežne zemlje'

datum: 03.07.2018
kategorija: Novice

V galeriji letališča Gradec so odprli razstavo fotografij, ki jih je na plazu Slano blato posnel Andrej Perko iz Vipavskega Križa. Gre za izbor fotografij iz knjige z naslovom Terra mirabilis, ki jo je pred kratkim Perko izdal v samozaložbi. Po svoje nenavadna knjiga prinaša le dve strani besedila, zato pa 130 izjemnih fotografij kamnitih detajlov s plazu.

Cikel s pomenljivim naslovom Terra mirabilis (čudovita ali čudežna zemlja) vključuje fotografije, ki jih je Andrej Perko posnel na območju plazu Slano blato nad Lokavcem pri Ajdovščini v zadnjih dvanajstih letih. Plaz, ki zaradi specifične geološke sestave tal nenehno drsi po strmem pobočju in spreminja svojo obliko, ponuja avtorju neskončno število vizualnih izzivov.

plazPosebej atraktivne pa so podobe tistih kamnitih detajlov, ki prikazujejo mrežne strukture razpok, skozi katere na površje pronica voda, obogatena bodisi z Glauberjevo soljo (sal mirabilis – natrijev sulfat), bodisi z drugimi snovmi, kot so železove spojine, ki obarvajo kamnine v barvnih odtenkih od rumene do rjastordeče.

Hkrati pa gre za fotografske podobe, ki utelešajo avtorjevo subjektivno refleksijo o naravnih procesih, metamorfozah, minevanju ter neizmerni lepoti in moči narave.

Razstava na graškem letališču, ki jo je podprl tudi Urad za kulturo mesta Gradec, je veliko priznanje Perku, ki je sicer po izobrazbi diplomiran inženir strojništva, po duši pa umetnik in že vrsto let živi in dela v Vipavskem Križu. Perko se ukvarja s klasično (analogno) fotografija in se posveča starim foto grafičnim tehnikam. Je dejaven član Društva likovnih umetnikov severne Primorske in se pogosto pojavlja na osebnih ali skupinskih razstavah, izdal pa je že več fotografskih knjig.

Nenazadnje sta tako knjiga kot tudi graška razstava dokument čudovitih neponovljivih oblik, vzorcev, barv in struktur, ki jih je ustvarila narava v Vipavski dolini.