Ajdovski del Slovenske turnokolesarske poti tudi uradno odprt

datum: 04.07.2018
kategorija: Novice

Turno kolesarjenje je v svetu in pri nas v porastu. Zato je Planinska zveza Slovenije zastavila izjemno ambiciozen projekt, ureditev vseslovenske poti za turne kolesarje. Približno 35 kilometrov dolg odsek vodi tudi skozi ajdovsko občino, kar predstavlja imenitno dopolnitev turistične ponudbe Vipavske doline. Odsek so predstavili in uradno predali namenu na slovesnosti ob prenovi Iztokove koče pod Golaki.

Slovenska turnokolesarska pot (STKP), kolesarska različica priljubljene planinske transverzale, je s 1.800 kilometri dolžine in 50.000 metri višinske razlike najdaljša tovrstna pot v Evropi. Ustvarjena je sicer za širok krog kolesarjev, vendarle pa zahteva primerno tehnično podkovanost in seveda fizično pripravljenost. Obide vse pomembnejše gorske skupine, vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah. Razdeljena je na 41 enodnevnih etap, obišče 52 planinskih koč in številne zanimive kraje, pomembne iz narodopisne in tehnične zgodovine. Kontrolnih točk z žigom je 111.

stkp2Kolesarji se na STKP orientirajo predvsem s pomočjo GPS, marsikje pa so trase že opremili z usmerjevalnimi tablami. To velja tudi za traso skozi občino Ajdovščina, za kar so se potrudili v Planinskem društvu Ajdovščina, oziroma v sekciji za turno kolesarjenje in turno smučanje. Ajdovci so bili med prvimi, ki so svoj odsek opremili z modro turno kolesarsko markacijo. Modre so tudi usmerjevalne table, ki sporočajo še o trenutni nadmorski višini ter razdalji do naslednje točke.

Ajdovski odsek Slovenske turno kolesarske poti se začne na Škrbini pod Bukovim vrhom nad Idrijsko Belo. Po makadamu vodi mimo Smrekove drage do koče pod Golaki, kjer je tudi začetek 13. enodnevne etape. Sledi najprej spust do koče Edmunda Čibeja v Tihi dolini (žig), pri spomeniku Gorjanki na robu Gore pa zavije pot na staro Resljevo cesto in pripelje kolesarja mimo Gorenj do izvira Hublja in navzdol do Hiše mladih v Palah. V Ajdovščini obišče Kastro in se nadaljuje ob levem bregu Hublja do Napoleonovega mostu v Dolenjah, kjer kolesarje čaka strm vzpon mimo cerkve sv. Marjete na Planino. Blažji je potem vzpon na sedlo pod Ostrim vrhom, sledi spust mimo Gaberij v dolino Branice, kjer se ajdovski del konča, etapa pa se nadaljuje v Štanjel in se konča pri Stjenkovi koči na Trstelju. 13 etapa torej vodi kolesarje skozi tri med seboj zelo različne pokrajine – hladno planoto Trnovskega gozda, sončno Vipavsko dolino in z vinogradi posejane Vipavske griče ter kamniti Kras. Med kolesarjenjem preko tega območja bo zagotovo vsakdo našel nekaj zase.