Premiera: Pestrna

datum: 06.07.2018
kategorija: Novice

Kulturno sezono v Dvorani prve slovenske vlade je sinoči izvrstno zaključila premierna uprizoritev Bevkove Pestrne v izvedbi Lutkovne skupine Žar. Predstava je navdušila tako otroke kot odraslo publiko.

Lutkovna skupina Žar si je za letošnje študijsko leto izbrala Bevkovo Pestrno in jo prav ob zaključku sezone premierno postavila na oder. V dvorani se je zbrala zelo mešana publika – otroci in starši, none in nonoti z vnuki, pa prijateljice in prijatelji članov skupine so zasedli skoraj vse sedeže, nato pa zavzeto spremljali zgodbo o Grivarjevi Nežki, ki je morala k zlobni Mejačevki za pestrno. Znano Bevkovo povest, ki je izšla med obema vojnama, je za lutkovno izvedbo priredila Klara Štrancar. Zgodbo je poenostavila in jo tako približala sodobnemu otroku, hkrati pa ohranila vse prvinske lastnosti Bevkove pripovedi ter jo obogatila z Gregorčičevimi verzi, ki jih lutkarji pojejo ali pa pripovedujejo, tako da ob predstavi uživajo tudi odrasli obiskovalci.

žar3Skupini je pri študiju predstave pomagal priznani slovenski lutkar Jože Zajc, ki je tudi izdelal lutke. Liki so že na pogled prijetni in topli. Scena je delo Silve Copič, likovnica pa se je skupaj z Maro Pergar tokrat lotila tudi režije predstave. Dobro sta zapeljali dramski lok, ki gledalce drži v napetosti do zadnjega trenutka. Lutkarji – člani skupine Žar – se imenitno znajdejo z lutkami na palicami, animacija je povedna, prav tako odlično interpretirajo besedilo. Predstava je tehnično primerno opremljena s svetlobnimi, zvočnimi in drugimi efekti.

Pestrna v izvedbi Lutkovne skupine Žar je tako še eno darilo v jubilejnem, 20. letu obstoja in delovanja Društva Most, znotraj katerega deluje skupina. Oživela je prav na koncu kulturne sezone, ponovitev sledijo jeseni. Ogled nadvse priporočamo!