'Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola'

datum: 20.07.2018
kategorija: Novice

Projekt SOPA - 'Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola' prihaja tudi v Ajdovščino. Z interdisciplinarnim pristopom nagovarja odrasle prebivalce, ki tvegano in škodljivo pijejo.

 

Podatki kažejo, da spada Slovenija med države z največjo porabo alkohola na posameznega prebivalca na svetu. Posledice velike porabe se kažejo tako na zdravju posameznika, ki prekomerno pije alkohol, kot tudi na ravni celotne družbe. Nacionalni inštitut za javno zdravje je zato začel s projektom SOPA, ki bo trajal do konca leta 2020. Z uvedbo interdisciplinarnega pristopa SOPA bodo nagovarjali odrasle prebivalce, ki tvegano in škodljivo pijejo. V lokalnem okolju pilotni pristop vključuje deležnike iz zdravstvenega in socialnega sektorja, občine, policije ter izvajalce, ki delujejo na področjih obravnave ranljivih skupin in področjih zaposlovanja.

Pristop po Sloveniji zajema 18 lokalnih okolij, med njimi tudi Ajdovščino, kjer je že vzpostavljen konzorcij (Zdravstveni dom Ajdovščina in Center za socialno delo Ajdovščina). Pomembno bo tudi sodelovanje z mediji, ki z izborom vsebin, kot tudi načinom predstavljanja, vplivajo na javno mnenje. Cilj vseh prizadevanj je zmanjšanje negativnih posledic tveganega in škodljivega pitja na različnih ravneh posameznikovega življenja in odgovornejši odnos do pitja alkohola v slovenski družbi.

Vse pomembne informacije o SOPA lahko najdete na spletni strani www.sopa.si. Prav tako lahko na omenjeni spletni strani preko kratkega vprašalnika dobite grobo oceno svojega vzorca pitja (kje se gibljete glede na meje tveganega pitja alkohola). S kvizom se lahko preizkusite tudi v poznavanju dejstev o alkoholu. Na enem mestu pa so zbrane vse kontaktne informacije možnih virov pomoči po Sloveniji.