Gorelo pod Sinjim vrhom

datum: 30.07.2018
kategorija: Novice

V petek popoldne je zagorelo na pobočju Kovka, ob daljnovodu pod Sinjim vrhom. Požar je zanetila strela. Zaradi nedostopnega terena je na pomoč priletel helikopter Slovenske vojske. Požar je ukročen.

gasilci.jpgNa intervencijo so hiteli gasilci GRC in celotna Gasilska zveza Ajdovščina, ki združuje prostovoljne gasilce iz Ajdovščine, Cola, Sela in Šmarij, kasneje pa je na pomoč prišlo tudi PGD Vipava. Območje, kjer je zagorelo, je nedostopno z vozili in tehniko, zato so morali vodo in orodje za gašenje do požara znositi na ramenih. Prav zaradi nedostopnosti so na pomoč poklicali helikopter Slovenske vojske, brez katerega bi težko ukrotili požar. Vodo je zajemal iz improviziranega bazena na letališču. Ponovno se je izkazalo, da Ajdovščina potrebuje helioport, ki bo tako pilotom, kot gasilcem bistveno olajšal delo.

helikopter na letališču Po petkovi intervenciji je na požarišču ostala požarna straža, v soboto zjutraj pa se je na ogled odpravila tudi »pešadija« gasilcev. Suho in vetrovno vreme jim ni bilo najbolj naklonjeno, saj se je zgodaj popoldan požar ponovno vnel. Ker ni nič kazalo na kakšno kapljo od tam gor, so gasilci v nedeljo zjutraj ponovno na pomoč klicali helikopter. Trenutno je požar pogašen. V naslednjih dneh bo požarišče, ki se po ocenah razteza na 3 do 4 hektarjih, pod nadzorom gasilcev.

Intervencijo sta vodila poveljnik Gasilske zveze Ajdovščina Kristjan Polanc in poveljnik GRC Ajdovščina Blaž Mlečnik, ki se zahvaljujeta vsem, ki so kakorkoli sodelovali, za pripravljenost in vložen trud.

V naslednjih dneh se nam obeta prvi vročinski val v tem poletju, s tem pa tudi večja možnost za požare v naravi. Previdno torej s kurjenjem na odrtih površinah!