Ustje vabi

datum: 08.08.2018
kategorija: Novice

Prav na današnji dan se spominjamo tragedije vasi Ustje iz leta 1942, ki jo je v noveli Sodni dan na vasi opisal pisatelj dr. Danilo Lokar. Krajani ohranjajo spomin na dogodek z nizom prireditev v sklopu krajevnega praznika. Krajevna skupnost Ustje in Društvo Numulit.us pripravljata bogat štiridnevni kulturno-družabni program. Slavnostni govornik na spominski slovesnosti v nedeljo bo župan Tadej Beočanin.

 8. avgusta leta 1942 so italijanski vojaki alpske divizije Giulia do tal požgali vas Ustje, skupaj z zaselkom Uhanje in ustrelili osem talcev. Tragedijo je v noveli Sodni dan na vasi slikovito opisal dr. Danilo Lokar in za zbirko novel z enakim naslovom leta 1959 prejel Prešernovo nagrado.  Krajani pa ohranjajo spomin na najbolj tragičen dan v zgodovini njihove vasi s krajevnim praznikom.

Osrednji dogodek, spominska slovesnost letošnjega štiridnevnega praznovanja bo v nedeljo popoldan, s polaganjem venca k spomeniku pobitim talcem pod vasjo, spominsko mašo za žrtve ter spominsko slovesnostjo na osrednjem vaškem trgu. Slavnostni govornik na proslavi bo župan Tadej Beočanin, kulturni program pa pripravlja mladina z Ustij.

Praznovanja pa se pričnejo že jutri, v četrtek, 9. avgusta zvečer, ko bo v večnamenskem prostoru potekala fotografska delavnica Svetloris, pod vodstvom fotografinje Polone Ipavec. Petkov večer bo tradicionalno glasbeno obarvan – na Mačkovcu bo zagodel odlični Vasko Atanasovski trio. Gre za mednarodno priznano glasbeno zasedbo, ki poslušalce na koncertov razveseljuje s pestro mešanico glasbenih žanrov. Koncert bo v primeru slabega vremena prestavljen pod streho.

Posebnost letošnjega praznovanja bo sobotna filmska projekcija v večnamenskem prostoru, v sodelovanju z Lavričevo knjižnico Ajdovščina. Predvajan bo dokumentarec Vžgano v spominih, avtoric Anje Medved in Nadje Velušček. Dokumentarni film o požigih vasi med drugo svetovno vojno na multietničnem obmejnem območju med Italijo, Slovenijo in Hrvaško je nastal na podlagi zbranih osebnih pričevanj ter v okviru projekta Vžgano v spominih.

Vrhunec letošnjega krajevnega praznika na Ustjah pa bo v nedeljo. Po jutranjem Teku generacij s startom na Plošči se bo zgodaj popoldan prav tam odvila še briškolijada. Spominska slovesnost se bo pričela kmalu po 17. uri s polaganjem venca k spomeniku padlim pod vasjo. Večer se bo nadaljeval z odprtjem razstave del udeležencev delavnice Svetloris v bližnjem večnamenskem prostoru, ter zaključil z zabavo in plesom na Plošči.