Umetniki za Karitas: "... polno prgišče lepote …"

datum: 11.08.2018
kategorija: Novice

Turistična domačija Sinji vrh

Letošnja že 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas bo na Sinjevrški domačiji potekala od 13. do 17. avgusta, pod geslom »… polno prgišče lepote …« Ivana Cankarja.

 Geslo letošnje kolonije in razstav, ki bodo sledile, je v povezavi s praznovanjem Cankarjevega leta, vzeto iz zgodbe Kurent, kjer Cankar zapoje hvalnico domovini. »Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujejo s številnimi družinami in mladimi, ki so izgubili veselje in ljubezen, ki ne vidijo kaj vse imamo na tem malem koščku naše domovine in se predajajo malodušju. Pri Karitas se zavedamo, da človek ne živi samo od kruha, zato želimo, da je dodana vrednost materialni in finančni pomoči, predvsem poslušanje, pogovor in iskanje polnega prgišča lepote,« so zapisali v tiskovnem sporočilu ob napovedi letošnje kolonije.

Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo: likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros je v skladno s Pravilnikom izbrala udeležence: iz Slovenije: Marina Bahovec, Damijana Bijek, Vivijana kljun, Joso Knez, Vinko Prislan, Milan Razboršek, Pia Zavrtanik in Tadej Žugman; iz Bosne prihaja Sead Emrić, iz Hrvaške pa Mirjana Matić. Častni gost kolonije bo letos večkratni udeleženec in darovalec Klavdij Tutta. Izbranim udeležencem se bodo za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije.

Ob ustvarjanju imajo umetniki napovedan bogat program. Že v torek se bodo na Spominskem večeru z Jožetom Bartljem, kulturnim urednikom radia Ognjišče, pogovarjali o razvoju domačije in o ljudeh, ki so jo ustvarili. Praznično sredo bodo izkoristili za obisk razstave Klavidja Tutte, popoldan pa bodo obiskali zadnji dom pokojnega Sinjevrškega gospodarja Hieronima.

Četrtek pa je dan, ko so na obisk k umetnikom vabljeni obiskovalci. Posebej povabljeni so slikarji, ki želijo za dobrodelni namen kolonije pokloniti svoje delo, dobrodošli pa so tudi drugi ljubitelji umetnosti. Ob 18. uri bo krajši kulturni program, avtorje in projekt bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen, kulturni program bodo oblikovali mladi z Gore.

V petek pa se bodo umetniki poslovili od domačije in od nastalih umetnin, ki bodo nato do naslednje kolonije na poti po slovenskih in tujih galerijah.