Planinska pot očiščena

datum: 22.08.2018
kategorija: Novice

Markacisti Planinskega društva Ajdovščina so očistili še eno od planinskih poti po planoti Trnovski gozd. Naše pohodne poti sodijo med najbolje varovane in vzdrževane v Evropi.

markacisti4-pdajd.jpgSlovenija ima 10.014 kilometrov planinskih poti, zanje skrbi 201 planinsko društvo, urejajo in markirajo pa jih markacisti – v letu 2018 jih je registriranih 774. Markacisti Planinskega društva Ajdovščina skrbijo za okoli 100 kilometrov poti, ki potekajo od Velikega roba, Kuclja, koče na Čavnu, Golakov, pa vse do Cola. V zadnji delovni akciji v avgustu so očistili pot od koče Antona Bavčerja na Čavnu, preko Kuclja, vse do Velikega roba. Pomagali so jim prostovoljci in markacist iz PD Nova Gorica. »Pot do Kuclja poznamo vsi, manj poznana pa je pot s Kuclja proti Velikemu robu – pot je razgibana, najprej vodi po planoti, se sem in tja skrije v borovcih, vodi skozi gozd in se nato rahlo vzpenja in poteka po robu prepadnih pobočij. Skratka zanimiva, razgledna, na mestih pa tudi nevarna. Previdnost pri hoji ne bo odveč,« opisuje in opozarja predsednik PD Ajdovščina Cvetko Ušaj. Po opravljenem delu so se markacisti zbrali pri koči na Čavnu in že pričeli načrtovati prihodnje delovne akcije.

Da se obiskovalci gora, ki jih je vedno več, premalo zavedamo koliko truda je vloženega v lepo urejene in označene planinske poti, še poudarja predsednik Ušaj. Predvsem pa hoja v gore terja previdnost in pazljivost – v gore se odpravite primerno opremljeni, izbirajte sebi primerne poti, preverite vremensko napoved, pa tudi odprtost planinskih koč. Na pot se odpravite dovolj zgodaj, izogibajte se poti, ki so zaprte, obvestite domače kam se odpravljate. Še več napotkov o varnem planinarjenju in aktualnih informacij o stanju planinskih koč in poti pa boste našli na spletni strani Planinske zveze Slovenije.