Noč je pokazala svojo moč tudi v Ajdovščini

datum: 01.10.2018
kategorija: Novice

Evropsko noč raziskovalcev smo v petek, 28. septembra, prvič obeležili tudi v Ajdovščini. Aktivnosti so ves dan potekale na več prizoriščih in privabile ogromno radovednih.

Noč ima svojo moč Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Projekt je združil 28 raziskovalnih ustanov, v Sloveniji so to Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije, ki so tešile radovednost obiskovalcev v 21 slovenskih občinah – prvič tudi v Ajdovščini.

Noč ima svojo moč Veste kdo nese najmanjša jajčka na svetu? Kako ugotovimo da je jajce sveže? Kateri izum je patentiral Michael Jackson? Kako potuje zvok? Zakaj nam plin helij spremeni glas? Na vsa ta vprašanja in še na ogromno drugih smo si odgovorili na petkovem dogodku Noč ima svojo moč. 

V avli dvorane je Tehniški muzej Slovenije že nekaj dni pred evropsko nočjo raziskovalcev postavil zanimivo dokumentarno razstavo o intelektualni lastnini, ki bo na ogled še do 19. oktobra. Noč ima svojo moč Petkova dogajanja v Ajdovščini so potekala na več prizoriščih. Najbolj oblegane so bile aktivnosti v Dvorani prve slovenske vlade na interaktivni razstavi eksperimentov »izvedi sam« ter znanstvene dogodivščine Jajčkologija in Zvokologija na Trgu 1. slovenske vlade. V Pilonovi galeriji so priredili dan odprtih vrat z zanimivimi raziskovalnimi delavnicami za šolarje. Arheologi so vodili po središču mesta, Dom krajanov je gostil razstavo optičnih iluzij Optikalije, predavanje o raku, elektriki in imunskem sistemu, tu je potekala tudi projekcija dokumentarca o najstarejši piščali. V kavarni Stolp pa sta se na znanstvenem espressu predstavili znanstvenici in raziskovalki Tina Ponebšek in Ana Velikonja.

Noč ima svojo moč Pester nabor dejavnosti je privabil ogromno radovednih. Nadvse razveseljivo je, da so se tako množično odzvale družine, starši so skupaj z otroci tešili svojo radovednost in uživali ob odkrivanju novih dejstev. Namen noči raziskovalcev v Ajdovščini je torej dosežen. Hvala vsem znanstvenikom in raziskovalcem, ki so na tako zabaven in ustvarjalen način prikazali znanost.