Dnevi filma v Ajdovščini

datum: 09.10.2018
kategorija: Novice

V Ajdovščini potekajo peti tradicionalni Dnevi filma, med katerimi se bodo med 8. in 18. oktobrom zvrstile projekcije filmov, ki si jih bo ogledalo skupno kar 3.140 otrok. Letošnja tema je animirani film. Dneve filma bo v soboto dopolnil še večer s Konijem Steinbacherjem ter projekcijo njegovih animiranih filmov.

 2.424 osnovnošolcev od 1. do 4. ter od 5. do 9. razreda iz osnovnih šol z gornje Vipavske doline,  496 dijakov iz Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina ter 220 otrok iz vrtca si v tem in prihodnjem tednu ogledujejo filme, primerne njihovi starosti. Razredna stopnja si bo ogledala film Sova in miška, predmetna stopnja animirani film Deček in svet, gimnazijci imajo na programu dva filma – Družina in Razredni sovražnik, otroci iz vrtca pa si bodo ogledali film Lisička in druge zgodbe. Kot vsa leta doslej je koordinacija s šolami,  izbor filmov in organizacija projekcij delo Osnovne šole Dobravlje, predvsem ravnateljice Mirjam Kalin, v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Ajdovščina. Ogledi so podprti s predhodnimi pogovori z mladimi, po ogledu pa se o filmu med učnimi urami še vsebinsko pogovarjajo. Poudarjeno je tudi kulturno vedenje med ogledom filmov.

Projekt se je začel kot skupna pobuda za filmsko vzgojo mladih ajdovskih osnovnih šol in Zveze kulturnih društev Ajdovščina (ta financira najem filmov za projekcije), ki sta se mu kmalu pridružila še Srednja šola Veno Pilon in Otroški vrtec Ajdovščina. Občni zbor ZKD Ajdovščina je ob obravnavi poročila pozdravil dejstvo, da se je projekt trdno zasidral in podprl njegovo izvajanje tudi vnaprej. Projekt filmske vzgoje podpira Občina Ajdovščina.

koni steinbucherFilmski večer in pogovor s Konijem Steinbacherjem pa v soboto, 13. oktobra, ob 18. uri, prirejata Zavod Fluvium 7 in Zavod Minno. Umetnik je za opus animiranih filmov leta 1977 prejel nagrado Prešernovega sklada ter več drugih nagrad. V Ajdovščini se bo predstavil z lastnimi izborom filmov, z njim se bo pogovarjal Sergej Randjelović – Ranjoe. Vstop je prost.