Skupaj pomladimo slovenske gozdove

datum: 12.10.2018
kategorija: Novice

Slovenski državni gozdovi, Zavod za gozdove Slovenije, taborniki, skavti ter drugi prostovoljci bodo jutri sadili drevesa v gozdovih, ki jih je lani decembra poškodoval vetrolom. Na Primorskem bo pogozdovanje potekalo na Trnovem v novogoriški in v Podkraju v ajdovski občini. V obeh gozdovih bodo posadili 2100 dreves.

Vetrolom decembra 2017 je poškodoval več kot 2,6 milijona kubičnih metrov dreves, žledolom 2014 jih je poškodoval preko 9 milijonov kubičnih metrov, namnožitev podlubnikov v letih od 2015 do 2017 pa je zahtevala še dodatnih 6,5 milijonov kubičnih metrov lesa. Čas je torej, da našim gozdovom priskočimo na pomoč. 

Sobotna akcija »Pomladimo gozdove« bo potekala na šestih lokacijah po Sloveniji: na Trnovem in v Podkraju, Kočevju, Ravniku pri Logatcu ter v Lovrencu in Ribnici na Pohorju. Prostovoljci bodo na skupno pet hektarjev gozdnih tal posadili 10.000 sadik. Delo bodo nadzorovali in usmerjali gozdarji. Pomemben namen akcije je tudi krepiti zavedanje, da smo za naravo odgovorni vsi in da ji vsi lahko pomagamo. Akcija pogozdovanja se bo v soboto, 13. oktobra, na izbranih lokacijah začela ob 9. uri zjutraj. Več informacij je udeležencem na voljo na spletni strani družbe Slovenski državni gozdovi, kjer zbirajo tudi prijave prostovoljcev.