Poklon Tisnikarju v Pilonovi galeriji

datum: 22.10.2018
kategorija: Novice

V sredo, 24. oktobra, ob 19. uri se bo Ajdovščina poklonila svojstvenemu koroškemu slikarju Jožetu Tisnikarju. V Pilonovo galerijo namreč prihaja 'Hommage Tisnikarju' iz stalne zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec, ki je lani gostila Pilonovo stalno zbirko. Gre za izmenjavo v okviru projekta Zbirke v gibanju, sočasno pa še za obeleževanje slikarjeve 90-letnice rojstva in 20-letnice smrti.

Jože Tisnikar je bil sicer slikar samouk, vendar je bil cenjen tako med ljudmi kot šolanimi slikarji in kritiki, priznala ga je tudi tujina. Najbolj je poznan po svojih upodobitvah krokarjev in temačnih podobah. Dolgo je namreč delal v secirnici slovenjegraške bolnišnice. Tako je na izjemno ekspresiven način upodabljal minljivost človeškega življenja in v svoje slike umestil življenje in smrt z roko v roki. Tudi sam je življenje izgubil hipno, povozil ga je avto, kmalu po veliki retrospektivni razstavi v Slovenj Gradcu. Pred galerijo so mu postavili spomenik, delo Mirsada Begića.

 

Ob Tisnikarju je kustos za razstavo v Ajdovščini izbral še dela Mušiča, Omana, Begića, Huzjana, Borčića … Razstava bo na ogled do 9. decembra 2018.