Lisjakov akacijev med slovenski prvak

datum: 06.11.2018
kategorija: Novice

Zmagovalec največjega mednarodnega ocenjevanju medu v Sloveniji, ki je konec septembra potekalo v Semiču, je akacijev med Čebelarstva Lisjak z Vrtovč, šampion vseh medov. Odlično se je odrezal tudi Lisjakov lipov med.

pokali za med lisjak Lisjakovi so znani čebelarji z Vrtovč, ki svoje izdelke redno dajejo na ocenjevanje. Letošnjega si bodo še posebej zapomnili, saj je akacijev med pobral najvišjo lovoriko največjega mednarodnega ocenjevanja medu v Sloveniji, ki tradicionalno poteka v Semiču. Lisjakov lipov med pa je prejel zlato medaljo. Uspeh ajdovskih čebelic so dopolnile še štiri zlate medalje, ki jih je prejel Miran Blažko iz Lokavca za dva cvetlična, gozdni in lipov med, ter dve zlati medalji za akacijev in lipov med Čebelarstva Krašna iz Dobravelj. 

Po lanski izredno slabi sezoni, ko domačega medu skorajda ni bilo, je letošnja postregla z odlično bero, še posebej dobri so bili akacijevi, lipovi in cvetlični medi. Slabše sta se odrezala kostanj in hoja, ki sta medila ravno v deževnem obdobju.

Na letošnje 17. ocenjevanje medu v Semiču je prispelo kar 267 vzorcev 157 čebelarjev iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Švice in celo Združenih držav Amerike. Največ je bilo vzorcev cvetličnega medu, nato akacijevega, pa lipovega, gozdnega, kostanjevega in hojevega. Prispeli pa so tudi po en vzorec ajdovega medu, pa medu amorfe, vrbe in resja. Zlato priznanje je prejelo 109 vzorcev medu, med njimi je največ točk prejel Lisjakov akacijev med ter tako postal Šampion vseh medov 17. mednarodnega ocenjevanja medu Semič 2018.