Natanko po 70. letih – Na svoji zemlji

datum: 20.11.2018
kategorija: Novice

Ob natanko 70. obletnici prvega predvajanja prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji, ki se je zgodilo 21. novembra 1948, bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekala projekcija nove digitalizirane in restavrirane različice filma, v sredo, 21. novembra 2018, ob 19. uri. Vstop je prost.

na svoji zemlji - vabilo (006)-page-001.jpgV avli Dvorane bo ob tej priložnosti na ogled tudi dokumentarna razstava Pilonove galerije Ajdovščina o vlogi Vena Pilona pri nastanku prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma.

 

V okviru podjetja Triglav film je France Štiglic v letih 1947-48, po noveli Očka Orel Cirila Kosmača, posnel vojni film, ki prikazuje zadnji leti osvobodilnega boja v Baški grapi. V zgodbi o prebivalcih vasi, ki se junaško uprejo Nemcem, so nastopili tako naturščiki kot znani slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah (Lojze Potokar, Štefka Drolc, Stane Sever in Majda Potokar). Veno Pilon je pri snemanju filma skrbel za sceno, opremo, kostume in masko. Nastopil pa je tudi v stranski vlogi partizanskega kuharja. Digitalizacijo in restavracijo filma je omogočil Slovenski filmski center ter s tem prispeval izjemno delo v zakladnico slovenske kulturne dediščine.

Vabljeni, vstop je prost.