Pestra sestava občinskega sveta

datum: 21.11.2018
kategorija: Novice

Glasovnice, ki so prispele po pošti, niso spremenile razmerja volitev za župana, prav tako ne sestave bodočega občinskega sveta. Tako bo Občinska volilna komisija v četrtek že uradno razglasila rezultate volitev. Ustanovna seja z zaprisego župana bo po vsej verjetnosti na Miklavža.

SD in SDS sta osvojili največ glasov volilcev - če se izrazimo po športno, je zmago odločil fotofiniš. SD je ciljno črto prečkala s 14 glasovi prednosti. V svetu bo sedelo devet starih članov, kar 15 bo novincev, dva pa se po premoru vračata v svetniške klopi (Suzana Krašna in Jožko Premrn). Svet bo obveznim kvotam navkljub pretežno moški, enako kot pred štirimi leti si je le pet dam prislužilo zaupanje volilnega telesa. Prav zaradi kvot so bile kandidatke na strankarskih listah praviloma na drugem in četrtem mestu, velja pa, da so nosilci list v privilegiranem položaju, čeprav je tudi res, da stranke na prvo mesto postavljajo svoje vidne člane (ki pa se morajo ravno tako truditi za preferenčne glasove). Rezultati to tudi potrjujejo, saj je bilo izvoljenih 16 kandidatov, ki so bili na glasovnicah pod številko ena, so pa se v svet prebili kandidati tudi z drugega (Suzana Krašna, Bruna Kastelic) tretjega (Zvonko Vidmar, Valter Polanc, Jožko Premrn, Andreja Škvarč, Dejan Škvarč, Adam Raspor), četrtega (Katja Mužina) in celo petega mesta (Bojan Mikuš), kar predstavlja skoraj 40 % svetnikov.

Rekorder po preferenčnih glasovih je Uroš Štor (142) iz ZZP, ki je po številu preferenc zaostala zgolj za Listo Burja (Igor Česnik 120, Matjaž Bajec 116). Burja je bila po oddanih preferenčnih glasovih po vseh enotah krepko nad polovico, v peti enoti pa je skoraj 70 % volilcev listi dodalo še preferenčni glas. Tako je Občina Ajdovščina tudi po tej plati v samem vrhu.

Samo mesto Ajdovščina bi lahko teoretično dobilo 11 svetnikov, vendar jih je dejansko 6. Po dva svetnika so dobili v Dolgi Poljani, Budanjah, Lokavcu in na Colu, po enega pa imajo Stomaž, Žapuže, Predmeja, Cesta, Plače, Ustje, Velike Žablje, Dobravlje, Selo, Črniče, Skrilje in Brje.

Mimogrede, v svetu sta po dva s priimkom Krašna in Škvarč, trije pa so Vidmarji –  Angel, Marjan in Zvonko, ki bo kot najstarejši svetnik tudi vodil prvo sejo sveta.