Poklon ajdovskim Lokarjem

datum: 28.11.2018
kategorija: Novice

Foto: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

V Lavričevi knjižnici v Ajdovščini so sinoči predstavili knjigo z naslovom Ajdovski Lokarji in prva svetovna vojna, ki jo je ob pomoči ajdovske občine izdala knjižnica. Knjiga je poleg spomina na čas pred stotimi leti tudi dokument, ki pomembno dopolnjuje naše vedenje o vojnem času, o skrbi ljudi za preživetje, a tudi o njihovi ljubezni do lepote življenja in neuničljivem optimizmu.

V knjigi so zbrana pisma, ki so si jih člani družine Lokar pošiljali med prvo svetovno vojno. Pisma, ki jih je prepisala Ivana Slamič, bralcu približajo mladega Danila Lokarja, predvsem pa doživeto odslikavajo pretresljiva dogajanja sredi vojne vihre v Ajdovščini. Zato knjigo uvaja zgodovinski oris ajdovskega zgodovinarja Draga Sedmaka, v bistvu izvleček iz njegovega širšega raziskovalnega dela o Ajdovščini in Šturjah med letoma 1914 in 1918. Slamičeva je pismom dodala še opombe in podatke o piscih iz razvejane Lokarjeve družine ter razmišljanje o romanu Danila Lokarja Leto osemnajsto, katerega tretji del knjigo tudi zaključuje.

Knjigo o ajdovskih Lokarjih bodo prejeli tudi vsi, ki so do konca sodelovali v projektu Primorci beremo. Zaključna slovesnost bo 4. decembra v knjižnici.