Veličastno zaključili praznovanja 70. obletnice

datum: 03.12.2018
kategorija: Novice

Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina je v letošnjem februarju dopolnila častitljivih 70 let. Praznovanja ob okroglem jubileju je na zadnji novembrski petek zaključil slavnostni koncert v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, na katerem so se predstavili prav vsi oddelki glasbene šole.

GŠ-slavnostni koncert 30nov018Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina je obeleževanja okrogle obletnice naznanila na letošnji praznik kulture, učenci glasbene šole so namreč v celoti oblikovali program osrednje občinske kulturne proslave. Župan Tadej Beočanin je tedaj šoli izročil Jubilejno priznanje. Nato so se skozi vse leto na različnih prizoriščih vrstile prireditve in dogodki, bodisi z gostovanji šolskih glasbenikov, bodisi v celoti v organizaciji šole. Vse do vrhunca, slavnostnega koncerta na zadnji novembrski petek zvečer v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini.

Na slavnostnem koncertu so se predstavili prav vsi oddelki Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, baletni, instrumentalni in pevski. Po uvodnem nastopu balerine je sledil nastop orkestra kitar in tamburic, nato ansambel harmonik, pa godalni orkester s solistko, pianistko Emo Gregorič – prav za ta namen je v dvorano pripotoval koncertni klavir. Sledil je nastop pevske skupine ob spremljavi pihalnega orkestra, ki se je nato predstavil tudi v instrumentalni izvedbi. Zaključek je pripadel simfoničnemu orkestru. Med posameznimi točkami pa je bil predvajan tudi dokumentarni film o zgodovini glasbene šole v Ajdovščini avtorja Alojza Lopiča.

GŠ-slavnostni koncert 30nov018Bernarda Paškvan, ravnateljica šole, je govorila predvsem o pomenu glasbe in glasbene izobrazbe za mlade, saj jim daje širino, razgledanost. Temu je v svojem nagovoru pritrdil tudi župan Tadej Beočanin: »Ob tem pa učenci ne osvajajo zgolj not, durov in molov, pač pa tudi dragocena spoznanja, pomembna za življenje – da brez trdega dela ni uspeha in da zgolj talent še ni porok za odmevnejše dosežke.« Predvsem pa je mladim glasbenikom in šoli zaželel veliko uspehov: »Naj bodo dvorane, kjer boste nastopali, polne in da bi vse, kar počnete, delali z veseljem, z ljubeznijo, strastjo. Tako kot je to počel skladatelj, po katerem nosi vaša šola ime. Vinko Vodopivec je iz globoke ljubezni do slovenske zemlje in njenih ljudi kot le redko kdo zadel značaj in čut primorskega človeka – skozi glasbo.« Zbrane je nagovorila tudi predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol Helena Meško, ki je poudarila kako pomembna je za razvoj glasbenega šolstva podpora lokalnih skupnosti.

Čeprav je bilo pričakovati poln avditorij, pa je obisk presenetil prav vse – precej obiskovalcev je bilo namreč primorano koncert spremljati kar iz avle, kajti dvorana je bila napolnjena do zadnjega kotička.