Mičkana Nacetova hiška vabi

datum: 12.12.2018
kategorija: Novice

V Lavričevi knjižnici v Ajdovščini je sinoči potekala predstavitev dopolnjenega in prečiščenega ponatisa knjige Nace ima dolge tace, ki jo je uredil Franc Černigoj, ilustrirala pa Silva Karim. Podžupan Mitja Tripković je ob tej priložnosti Francetu Černigoju izročil Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina za dragocen prispevek v zakladnico ljudskega izročila.

Predstavitev Naceta Knjiga je zapis ljudskih pesmic, ugank, izštevank, nagajivk … ki so bile zbrane od začetka 90-ih let na območju Gore ter v gornji Vipavski dolini. Zasluge za to ima Franc Černigoj, pesnik, pisatelj in zapisovalec ljudskega izročila, urednik, nekdanji učitelj materinščine na OŠ Col. Knjigo je ilustrirala Silva Karim, ki je za ponatis vse ilustracije narisala na novo. Prenovljena izdaja je obsežnejša, dodani sta ji dve poglavji, med drugim tudi uganke, ki so otrokom še posebej pri srcu. Velja pa poudariti, da knjiga ni namenjena zgolj otrokom, pač pa bo odlično pomagalo staršem, vzgojiteljem, učiteljem pri vzgoji, dober material za raziskovalce preteklega življenja, pa tudi za vse ostale bralce, ki jih bo nostalgično popeljala v otroštvo in nasmejala.  

V Nacetovo »mičakno hiško« (iz uvodnega povabila v knjigi) so prepolno knjižnico obiskovalcev povabili šolarji iz Otlice, ki so pod mentorstvom Ivice Vidmar poustvarili odlomke iz knjige. S svojim obiskom je, še posebej oba ustvarjalca knjige, razveselila profesorica Dušica Kunaver, vneta zbiralka ljudskega gradiva, ki je pred 22 leti zapisala spremno besedo k prvemu Nacetu. Že takrat je opozorila, kako dragoceno je ohranjanje še dosegljivih ljudskih vrednot v času, ko »komaj še najdemo očanca, ki je še kosil s Predstavitev Naceta koso, mlatil s cepcem in poslušal pripoved svojega deda«.  Da knjiga hrani poseben zaklad, ljudsko dediščino, ki bi sicer odšla v pozabo, je v svojem nagovoru poudaril tudi podžupan Mitja Tripković: »Zato Nace zagotovo sodi v zakladnico slovenske nesnovne ljudske dediščine, vendar ne, da se bo tam na njen nabiral prah. Zasluži si priti med bralce – mlade starše, vzgojitelje, raziskovalce preteklega življenja …« Francetu Černigoju, ki je v novembru praznoval 70. rojstni dan, je ob tej priložnosti izročil Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina.

knjiga nace ima dolge tace Prenovljeni Nace je izšel ravno v pravem času, da z njim obudimo še enega od nekdaj priljubljenih običajev – podarjanje knjig. Založila ga je Lavričeva knjižnica Ajdovščina, ob pomoči Občine Ajdovščina. Naceta bo vesel prav vsakdo, kupite ga lahko v Lavričevi knjižnici, cena knjige je 17 evrov.