Art kino Ajdovščina, tudi s filmi za otroke

datum: 28.01.2019
kategorija: Novice

Filmska produkcija se z velikimi koraki vrača v Ajdovščino. Komercialno filmsko ponudbo Moj kino Ajdovščina od decembra naprej s kakovostnimi filmi dopolnjuje tudi Art kino Ajdovščina, ki bo že v februarju na ogled ponudil tudi odlične filme za otroke.

 Vsak mesec, na drugo in četrto nedeljo, se v Dvorani prve slovenske vlade vrtijo dobri filmi, ki jih po večini odlikujejo tudi nagrade s prestižnih filmskih festivalov. Projekt Art kino Ajdovščina se je začel z dokumentarcema o Cankarju in Kreslinu ter v januarju ponudil večkrat nagrajeno (tudi zlata palma v Cannesu) japonsko dramo Tatiči in islandsko-francosko-ukrajinsko koprodukcijo Bojevnica – film je zmagal na zadnjem LIFF-u.

 

hruska.jpegFebruarski program je še bogatejši, dopolnjen s filmi za otroke in mladino, ki bodo na sporedu ob 17. uri, pred filmi za odrasle (ob 19. uri). 10. februarja bo najprej predvajan danski film Neverjetna zgodba o velikanski hruški – napeta in duhovita animirana dogodivščina, ki slavi otroško domišljijo in anarhijo – film je sinhroniziran. Ob 19. uri pa bo projekcija belgijsko-nizozemskega filma, nagrajenega za najboljši prvenec v Cannesu in odkritje leta Evropske filmske akademije, Dekle. Film je portret odločnega dekleta, ki mu do uresničitve sanj o baletni karieri stoji na poti le superfuzbalisticni.jpgena ovira – njeno telo. 24. februarja bodo otroci uživali ob ogledu španskega filma Super fuzbalistični, ki govori o dogodivščini, ki jo lahko doživiš le kot del druščine, in o osebnem odraščanju v skupini. Zvečer pa bo na sporedu Art kina Ajdovščina še libanonsko-francoska drama Kafarnaum, v kateri igrajo naturščiki, ki na ulicah Bejruta živijo usode svojih likov …

Še ne tako dolgo nazaj smo si v Ajdovščini lahko med prvimi ogledovali najnovejšo filme. Potem so ajdovski kino, tako kot mnoge druge krajevne kinodvorane po Sloveniji, povozili digitalna televizija in multipleks kinoteke v večjih mestih. Ti časi so, vsaj v Ajdovščini, očitno minili, saj se film v vseh svojih različicah in z velikimi koraki vrača nazaj. Del spodbude za bogato in raznovrstno filmsko ponudbo v Ajdovščini gre pripisati tudi projektu filmske vzgoje, ki že nekaj let z velikim uspehom šolarjem in dijakom predstavlja to umetniško zvrst. Predvsem pa je za ponovni vzpon priljubljenosti kina v Ajdovščini zaslužno občinstvo, ki obiskuje filmske predstave.