Odziv župana na aktualno lokalno politično dogajanje

datum: 01.02.2019
kategorija: Novice

V dneh pred 3. redno sejo ajdovskega Občinskega sveta se je lokalno politično ozračje precej razplamtelo, zato v nadaljevanju objavljamo županovo stališče okrog aktualnega dogajanja.

V prejšnjem mandatu sem imel v Občinskem svetu vzpostavljeno t.i. projektno koalicijo, ko se Občinski svet ne deli na koalicijo in opozicijo. Tudi za nov mandat sem načrtoval enako obliko delovanja, za kar smo se takoj po volitvah z vsemi izvoljenimi svetnicami in svetniki tudi  dogovorili. Prav na tej osnovi je prišlo do razdelitve mest v odborih in komisijah občinskega sveta. Že na prejšnji seji občinskega sveta, še bolj pa na prvi seji komisij in odborov, je postalo jasno, da se predstavniki NSi in SDS umikajo v opozicijo, kar je seveda njihova legitimna pravica. Za opozicijo so se sami izrekli šele na včerajšnji seji.

Obžalujem, da nisem uspel sestaviti projektne koalicije, ampak moram v občinskem svetu formirati koalicijo in opozicijo. Verjamem, da bomo s 17 svetniki koalicije iz svetniških skupin SD, Burja, DeSUS-Levica-SMC ter ZZP-NSD uspešno delovali in še naprej zagotavljali skladen in hiter razvoj naše občine. Kot župan nosim odgovornost za zakonito delovanje in normalno poslovanje Občine Ajdovščina in moram na ta način tudi organizirati delo, saj je jasno, da želijo nekatere stranke z usklajenimi akcijami onemogočiti in povzročiti zastoj v delovanju občine.

Odbor za finance in Komisija za kmetijstvo sta na seji zavrnila proračun, s katerim zagotavljamo normalno delovanje občine, plačila izvajalcem za delo na že začetih projektih, sredstva za redno delovanje (plače, stroški) vrtcem, gasilcem in vsem drugim javnim službam na našem območju. Kot župan ne smem dopustiti, da bi se zaradi a priori nasprotovanja županu ohromilo delovanje občine in vseh njenih institucij. To ni sodelovanje, za katerega smo se dogovorili po volitvah. Sem pa kljub vsemu vesel, da sem uspel s 17 od 26 svetnikov vzpostaviti dogovor o dolgoročnem sodelovanju.

Razrešitve posameznih članov odborov niso kazen za nasprotovanje ob sprejemanju proračuna. Na sejah odborov in komisij, kjer so imeli vodilno pobudo predstavniki sedaj opozicijskih strank, so kljub opozorilom občinske uprave sprejeli sklepe, ki so za občino škodljivi. Menim, da spet samo zaradi a priori nasprotovanja županu. Načrtovane spremembe v sestavi odborov in komisij pa so posledica oblikovanja koalicije in opozicije.

Svetniki iz vrst SDS in NSi so se sami odločili za opozicijsko držo. To je njihova legitimna pravica. Moja dolžnost pa je, da zagotovim normalno delovanje občine, čemur je večina svetnic in svetnikov vseeno prisluhnila in me pri tem podprla. Zaupanje med županom in občinskimi svetnicami in svetniki je ključno za dobro sodelovanje; to medsebojno zaupanje je vzpostavljeno s 17 svetniki, žal pa ne tudi s preostalimi devetimi.

 

Tadej Beočanin, župan