Oljkarji z bogato bero odličij z Masline 2019

datum: 26.02.2019
kategorija: Novice

Na 16. mednarodnem ocenjevanju Maslina 2019, ki je potekalo minuli konec tedna v Splitu, so se oljkarji iz ajdovske občine vrhunsko odrezali. Vice šampion ocenjevanja je postalo oljčno olje Ortaona Capudrovih iz Vrtovina, ki so poleg tega prestižnega naziva prejeli še celo vrsto drugih odličij.

Člani Goriškega društva oljkarjev na Maslini 2019 Na ocenjevanje je prispelo 509 vzorcev iz 8 mediteranskih držav. Udeležili so se ga tudi 103 oljkarji iz Slovenije, kar 42 iz Goriškega društva oljkarjev, katerega člani so tudi sodelujoči ajdovski oljkarji – na letošnji Maslini se je odlično odrezalo vseh šest. Največ in najvišja priznanja pa sta domov prinesla Urška in Janez Capuder iz Vrtovina, ki olja tržita pod blagovno znamko Ortaona. Prejela sta naziv Vice šampion tekmovanja – podeljena so bila tri takšna priznanja, prav vsa tri so šla v Slovenijo. V kategoriji posameznih olj sta prejela Vice šampiona za tujo sorto (maurino), plaketo za najboljši maurino in  nagrado premium za doseženih več kot 95 točk, poleg tega pa še zlato priznanje za oljčno olje z dodatkom limone ter srebrno priznanje za sortno olje leccino.

Zlato priznanje so dosegli še Podgornikovo oljčno olje Skrlin iz Skrilj, Kandusovo iz Vrtovina, Tomaža Kandusa z Ustij, Ličnovih iz Batuj, prvič so se mednarodnega tekmovanja udeležili tudi Ferletičevi z Ustij ter prejeli srebrno priznanje.

Kljub temu, da je bil zaradi suše letošnji zaključek letine precej zahteven – oljke je bilo treba pobrati v pravem času, da so ohranile kakovost – pa so domači oljkarji dokazali svojo strokovnost in ponovno stisnili olje odlične kakovosti.

Občina Ajdovščina domačim oljkarjem pomaga pri promociji z odkupom olja za namene protokolarnih daril ter predstavitvami oljkarjev. Podprla pa je tudi udeležbo na tem mednarodnem ocenjevanju v Splitu. Prvo javna pokušina zmagovalcev bo na zaključku letošnjega občinskega vinskega ocenjevanja, v aprilu v hotelu Gold Club v Ajdovščini.